04. ožujka 2024.

SKC aktivist: Intimne maramice, gratis!

* aktivističko umjetnički program SKC-a povodom Međunarodnog dana žena*

SKC aktivist i ove godine povodom Dana žena donosi aktivističko izlagački program u Galeriju SKC. Ulaz na sve programe je slobodan.

Izrada transparenata za Noćni marš

U ponedjeljak (4. ožujka) u prostoru Galerije SKC (Kružna 6) od 18 do 20 sati ponovno izrađujemo borbene transparente za Noćni marš koji se održava na Međunarodni dan žena, 8. ožujka 2024. (Kont,18h).
Pozivamo sve zainteresirane da naoštre riječi, rečenice, pokliče, … i na transparentima oblikuju frustracije i aktivističku potporu ženskim pravima! Materijal za izradu transparenata je osiguran, a akciju podržava Zaklada SOLIDARNA kroz Fond za žene u sklopu Programa za razvoj civilnog društva.


Intimne maramice, gratis!

* skupna žirirana izložba povodom Dana žena*

Izložba okuplja 12 umjetnica i jednog umjetnika iz cijele Hrvatske (Ivori Sošić, Aneli Sošić, Tonka Špoljar, Korina Hunjak, Valentina Vukmanić, Tanja Blašković, Lucija Brkić, Jelena Kovačev, Nika Zubović, Jessica Gobert, Ivana Babić, Ivona Grgas-Roknić i Marko Drmać). Predstavljaju se sa slikarskim, crtačkim, fotografskim, kiparskim, tekstilnim i video radovima.

O IZLOŽBI: Djelići intimnosti umjetnica pruženi su vam na konzumiranje i to gratis. Različitim individualnim pristupima i radovima, osobno se javno dijeli publici. Provirite stoga u raznovrsnost razmišljanja i propitivanja patrijarhalne pozicije definiranja koncepta ženskosti i uvidjet ćete različita umjetnička suprotstavljanja tom iskrivljenom patrijarhalnom pogledu. Uvidjet ćete i kroz što naše odabrane umjetnice prolaze na putu otkrivanja vlastitog identiteta i s kojim se sve konfliktima bore.

Uz tematski fokus na društvenu misinterpretaciju ženskosti, izložbom povodom Međunarodnog dana žena predstavljamo vam umjetničko propitivanje autoriteta koji i dalje kreiraju i u javnom prostoru nameću retradicionalizaciju ženske ideologije.

Nudimo vam bijes generiran stvaralaštvom koji vas može dodatno potaknuti na vlastito izražavanje. Jer, kao sredstvo borbe, umjesto bijesa, odabrani radovi pokazuju snagu mekoće, koju za razliku od maramica, nije toliko lako raskinuti.

Otvorenje izložbe održat će se u petak, 8. ožujka 2024. u Galeriji SKC, nakon Noćnog marša s planiranim početkom u 19h.
Izložba ostaje otvorena do 16.3.2024., a može se pogledati u radno vrijeme Galerije SKC (radnim radom i subotom, od 17 do 20 sati).

Selekcija radova, koncept, popratni tekstovi i postav:   Galerijski tim (Katarina Erak i Dominik Višnjić) uz Savjet Galerije SKC: Dora Križnik, Claudia Bošković, Katarina Bošnjak, Petra Radić, Ana Ptičar i Ela Novosel i superviziju Jane Ažić, SKC. Dizajn vizuala i kataloga potpisuje Lana Deković.


Fotografije s izložbe:


E-katalog

FB događaj izložba – Intimne maramice, gratis!

FB događaj Noćni marš za 8. mart

FB događaj Izrada transparenata za Noćni marš


ArtKvart
Novi list
Kišobran