O studentskom kulturnom centru

31. listopada 2013.

O studentskom kulturnom centru

Zašto Studentski kulturni centar (SKC)?

[dropcap size=”400%” bgcolor=”#08A5E0″ textcolor=”#ffffff”]U[/dropcap] posljednjih 15 godina na Sveučilištu u Rijeci otvoren je čitav niz [marker bgcolor=”#08A5E0″ textcolor=”#ffffff” tooltip=”Akademija primijenjenih umjetnosti, Povijest umjetnosti, Kulturalni studiji, studiji stranih jezika, Gluma i mediji”]novih studija[/marker] te veći broj studenata koji „gravitiraju” kulturi i umjetnosti ostaje u Rijeci odnosno dolazi u Rijeku na studij.Nastavnici, studenti i djelatnici Sveučilišta u Rijeci aktivni su članovi brojnih kulturnih organizacija te sudionici u kreiranju i provedbi kulturnog života kako Sveučilišta tako i grada Rijeke. Student Day Festival, Student Culture Week, Časopis Drugost, Bienale grafike u Rijeci, Studentska galerija, Kvadart  samo su neki od brojnih kulturno orijentiranih produkcija i događanja koji se odvijaju  tijekom cijele godine na sastavnicama Sveučilišta u Rijeci, odnosno u organizaciji Sveučilišta i njegovih sastavnica. Rastuća inicijativa stvaranja novih kulturnih sadržaja, kao i okupljanja postojećih te povećanja broja organizatora i korisnika programa ukazivale su na potrebu na za osnivanjem centra kao platforme i okvira za unapređenje studentskog standarda u domeni kulture.

Osnivanju SKC-a prethodio je projekt [marker bgcolor=”#08A5E0″ textcolor=”#ffffff”]USSUD[/marker] kulture koji su zajednički provodili Grad Rijeka i Sveučilište u Rijeci. Tijekom projekta pokrenuta je kampanja za animiranje i motiviranje studenata za kulturu, održan je veći broj radionica i tribina te je po svim sveučilišnim sastavnicama provedeno istraživanje o studentskoj percepciji i stavovima prema kulturi i umjetnosti, o informiranosti o gradskoj kulturnoj ponudi te posjećenosti gradskih kulturno-umjetničkih prostora. Rezultati istraživanja jasno su ukazali na potrebu osnivanja institucije koja će organizirati kulturne projekte primarno namijenjene studentskoj populaciji te potpomagati studentsku kulturnu aktivnost.

Ciljevi Studentskog kulturnog centara

SKC Sveučilišta u Rijeci osnovan je krajem ak. godine 2012./13. kao integrativna ustrojbena jedinica Sveučilišta u Rijeci. SKC teži stvaranju  novog okvira za promišljanje kulturne produkcije i stvaranje kulturne politike posebno usmjerene na studentsku i mladu populaciju te na nezavisnu kulturnu scenu, ali i okvir za kvalitetniju i učinkovitiju provedbu konkretnih kulturnih sadržaja i projekata.

Osnovni ciljevi SKC-a su :

  • programsko i prostorno ujedinjenje postojećih studentskih aktivnosti u umjetnosti i kulturi
  • jačanje studentske kulturne produkcije
  • promocija kulture s ciljem većeg uključivanja studenata u kulturne manifestacije te edukacija iz područja kulture i umjetnosti
  • povezivanje kulturnih aktivnosti s procesima učenja, ali i s istraživačkim procesima u domeni društvenih i humanističkih znanosti

SKC navedene ciljeve namjerava realizirati organizacijom vlastitih kulturnih projekata te potporama studentskim kulturnim projektima.

Kako postati dio SKC tima?

Studenti se u rad SKC-a mogu uključiti na dva načina. Prijavom vlastitih projekata na natječaj i volontiranjem.

Uključi se u rad Studentskog kulturnog centra

SKC traži kreativne, poduzetne i vrijedne studente koji će postati dio njegovog produkcijsko-organizacijskog tima. Ako ste željni stjecanja znanja i iskustva u kreiranju, produkciji i organizaciji kulturnih sadržaja ili nalazite da biste bili vješti u novinarstvu, dizajnu ili marketingu, kao voditelj društvenih mreža, fotograf ili snimatelj, priključite nam se. Potrebno je poslati kratki životopis i motivacijsko pismo (s kratkim opisom dosadašnjih iskustva i područja interesa).

[button href=”/ukljuci-se” size=”large” textcolor=”#ffffff”]Uključi se[/button]

PREUZMITE SKC LOGO