NULTI DANI GALERIJE SKC, RADIONICE, IZLOŽBA, PREDAVANJA

04. siječnja 2014

Galerija SKC i kreativni kolektiv Kombinat Vas pozivaju na Nulte dane Galerije SKC koji će se odvijati u još nedovršenom prostoru Palacha povodom otvaranja Studentskog Kulturnog Centra u Rijeci. U sklopu Nultih dana bit će postavljena izložba dokumentarnih fotografija  finalista 5. Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida a održavat će se i radionice te predavanja o fotografiji.

Uz navedeno,  na otvorenju 6.12. očekuje  vas i glazbeni program u organizaciji Distunea :

06.12. / 22:30 h Distune vam predstavlja Plesni petak vol.1.  Pick a Piper (Kanada) & Sven Nalis (Rijeka)

RADIONICE: 

Prva radionica traje od 7. do 9. prosinca 2013. godine. Radionicu Fotografija koja zauzima malo prostora” vodi i

mentorira Luka Kedžo. Radionica istražuje fizički prostor koji fotografija zauzima, imajući na umu da je fotografija predmet neke kategorije što podrazumijeva i nekakvo mjesto u prostoru. Luka Kedžo je student diplomskoga studija fotografije na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu te suosnivač grupe Komična Hunta.

Druga radionica, “Radionica studijske fotografije, traje dva dana, od 11. do 13. prosinca 2013. godine, a vodi ju mlad i prepun znanja duo, Stephany Stefan i Ivan Vranjić. Cilj radionice je unaprijediti svoje znanje o studijskoj rasvjeti, naučiti koristiti studijsku rasvjetu na modelima te istražiti razne situacije u kojima će polaznici imati priliku pobliže shvatiti način funkcioniranja svjetla.

Treća radionica nije radionica. A nije niti predavanje. Ona je razgovor. Dinamičan “Razgovor o fotografiji koji moderira Karlo Čargonja, mag. Ing. građevinarstva, zaljubljenik u fotografiju. Na njegovu radionicu dobrodošli su svi koji razmišljanjem, primjerima ili nečim drugim žele pomoći sebi i drugima u promišljanju kroz medij fotografije (bez obzira na razinu znanja).

IZLOŽBA:

U sklopu Nultih dana bit će postavljena izložba dokumentarnih fotografija finalista 5. Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida. Organ Vida s izložbenim postavom po drugi puta dolazi u Rijeku kako bi se predstavio ovdašnjoj brojnoj publici te nastavio komunikaciju s njezinim umjetnicima i posjetiteljima. Tema ovogodišnjega festivala, ‘Prostori’ rezultirala je mnoštvom projekata koji su pitanje prostora interpretirali na različite načine, a na izložbi svoje projekte predstavljaju: Jeppe Bøje Nielsen /Danska/, Kai Löffelbein /Njemačka/, Sarker Protick /Bangladeš/, Venetia Dearden /UK/, Asmita Parelkar /Indija, Maite Caramés /Španjolska/, Franky De Schampheleer  /Belgija/, Justin Barton /UK/ i Michele Palazzi /Italija/. Među međunarodno priznatim fotografima jedan je i hrvatski predstavnik i to naš riječanin Mario Pućić .

 

LOGO_GalerijaSKC_C-01

 

PREDAVANJA:

Osim radionica i izložbe, na Nultim danima održat će se i predavanja koja kroz različita područja; matematiku, psihologiju i umjetničku praksu; propituju (fotografiju i) prostor. Predavači će izlagati o procesu “Od fotografskog aparata do organa vida” (dr. sc. Dražen Domijan); o “(Ne)stvarnom prostoru vektora” (Doris Puž).

Od fotografskog aparata do organa vida

predavač: dr. sc. Dražen Domijan

vrijeme i mjesto predavanja: 10.12.2013. U 19.00 h u prostorima Palacha

Iako se na prvi pogled čini da ljudsko oko radi na isti način kao fotografski aparat, odnosno da pasivno registrira obrazac svjetla koji se reflektira iz okoline, u ovom predavanju ukazat ćemo na bitne razlike između oka i fotoaparata. Oko je aktivan organ koji stalno nadopunjuje i mijenja sliku koju šalje u mozak. Nadalje, mozak prerađuje podatke dobivene iz oka i kreira sliku okoline koja je dovoljno bliska stvarnom stanju u svijetu da nam omogućuje kretanje, ali koja nije savršeno jasna i precizna kako nam se čini. Zanimljiv uvid u funkcioniranje oka i mozga daju nam perceptivne iluzije, odnosno greške percepcije, koje se fotoaparatu ne mogu dogoditi. Prikazat ćemo iluzije iz područja boja, svjetline, pokreta i dubine koje sve ukazuju na konstruktivnost vidne percepcije. Drugim riječima, percepcija nije puko preslikavanje okoline nego kompleksan proces koji uključuje brojne pretpostavke, heuristike i znanja koje se integriraju sa senzornim podacima i koja nisu dostupna fotoaparatu.
tko_je_kombinat
(Ne)Stvarni prostor vektora

predavač: Doris Puž

vrijeme i mjesto predavanja: 10.12.2013. U 18:00 h u prostorima Palacha

Naivna definicija matematike glasi: matematika je znanost o količini i prostoru. Znanosti o količini i prostoru u svojemu su jednostavnijem obliku poznate kao aritmetika i geometrija. Proučavanje prostora je u matematici počelo kada je Euklid postavio svojih 5 aksioma o prostoru prije više od 2300 godina i taj se prostor danas zove euklidski prostor. Kako sve jedan matematičar danas može gledati na prostor i pristupiti njegovom proučavanju?
Koji je to koncept prostora onaj najbliži ljudskoj prirodi i u konačnici onaj koji bi svima trebao biti jasan i razumljiv?


Kreativni kolektiv Kombinat je grupa različitih multidisciplinarnih umjetnika, dizajnera i radnika u kulturi, koji shvaćaju važnost intenzivnijeg povezivanja umjetničkih, dizajnerskih i kulturnih djelatnika s djelatnicima tehnološkim, informatičkim, znanstvenim i arhitektonskim disciplinama.

Više o Kombinatu na web stranici i facebook stranici.

Galerija SKC jedan je od strateških projekata Studentskog kulturnog centra pri Sveučilištu u Rijeci, osnovanog u lipnju 2013. godine. Cilj Galerije SKC je estetski senzibilizirati javnost za suvremenu umjetnost, ali i kulturu općenito i to, ne samo na području umjetnosti, već i na društvenim, tehničkim i prirodnim (itd.) granama znanosti.

 

 

 

 

<< Povratak na arhiva posts