10. studenoga 2020.

IMPULSE FESTIVAL 2020

Novo, sedmo izdanje Impulse Festivala održava se od 13. do 19. studenog 2020. Impulse je klupski boutique festival koji spaja gradske lokacije s misijom promocije dobre glazbe i urbane kulture. Događanja koji se odvijaju tijekom trajanja festivala kroz različite medije tematiziraju glazbu, koja je okosnica i poveznica festivala, u duhu čega je i njegov slogan – „glazba je svugdje“.

PROGRAM

petak, 13.11. od 20 h @Exportdrvo

Impulse Festival putem Gigmit platforme odabire izvođača za nastup na sedmom izdanju festivala. Od preko 400 prijavljenih izvođača iz cijele Europe (pa čak i šire) žanrovskog raspona od hip-hopa, preko avangadne glazbe do podžanrova metala, noisea i punka, odlučili smo se domaće veterane heavy rocka. Odabrana gostujuća kombinacija za proljetno pa i za jesenje izdanje festivala je stoner-grunge tandem: Stonebride iz Zagreba

Stonebride
Takozvani zagrebački sinovi teškog zvuka, heavy rock bend Stonebride ponovno se vraća u Rijeku nakon 6 godina izbivanja. Od tada su objavili 2 izdanja, full length album „Heavy Envelope“ te aktualni mini album „Animals On Display“ iz 2018. Oba su izdanja objavljena pod nezavisnom etiketom P.D.V. Njihova je glazba vješto i donekle prljavo miješanje podžanrova rocka – psihodelije, stonera, dooma i bluesa uz lagano naginjanje prema grungeu 90ih.
EP Animals On Display

Kevlar Bikini
Hardcore bend iz Zagreba, koktel su punka, metala i noise rocka. U svojih su 10 godina sviranja iza sebe ostavili 4 albuma i popriličan broj znojnih nastupa po cijeloj Europi. Njihov posljednji uradak – album „OPT-OUTism” izdat za Geenger Records imati će svoju koncertnu premijeru pred riječkom publikom na Impulse festivalu.
EP OPT-OUTism

Mamut
je alternativni metal bend iz Rijeke osnovan 2017. godine. Sa svojom glazbom Mamut se opire stavljanju u samo jednu kategoriju metal žanra, koja djeluje kao soundtrack za nihilističko stanje u Hrvatskoj. Osim ljubavi prema svemu glasnom, glazba je inspirirana zvukovima Deftonesa, Korna, BMTH-a. Tekstovi njihovih pjesama slušatelju daju lekcije o ničeanskoj filozofiji, ideologiji i volji za prevlađivanjem nihilizma. Na Impulse Festivalu Mamut će odsvirati svoj povratnički koncert nakon više od godinu dana hibernacije i predstaviti nove članove.
EP Mrtvi Idoli

Ulaznice za koncert: 40/60 kn

subota, 14. 11. 2020. od 10 do 17 sati u Kružnoj ulici @OKC Palach 

I ove jeseni, četrnaesti put za redom, organiziramo omiljeno subotnje okupljanje zaljubljenika u gramofonske ploče i dobru glazbu u Kružnoj ulici, ispred OKC-a Palach.
Sajm ploča ugostit će izlagače u subotu, 14. studenog od 10 do 17 sati. Ulaz na sajam je besplatan, a očekuje nas čak 14 izlagača iz cijele regije. Prijave za izlagače su zaključene i ne ponavljaju se za jesenje izdanje.

subota, 14. 11. 2020. od 20h Irena Žilić @botel Marina

U sklopu sedmog (jesenjeg) izdanja festivala u goste nam dolazi zagrebačka kantautorica Irena Žilić. Žilić kontinuirano raste u popularnosti, potvrđujući svoju kvalitetu i na međunarodnoj sceni. Njezina glazba ispunjena je nostalgičnom teksturom, obojanom romantikom i snovima, gdje uspješno balansira između mekog akustičnog popa, indie folka i melankoličnog intenziteta bluesa ekspresivnim, čistim vokalom. Na palubi botela Marina Irena će nam predstaviti najnoviji uradak: EP Small Hours

nedjelja, 15. 11.2020. od 19 sati @Art-kino 

U sklopu sedmog izdanja Impulse Festivala dolazi i vrijeme za kino – na veliko platno Art-kina stiže riječka premijera dokumentarca „Marianne & Leonard: Words of Love“.
To je najosobniji i najromantičniji film u bogatoj dokumentarističkoj karijeri Nicka Broomfielda.
Priča započinje na grčkom otoku Hydra 1960. godine, gdje su Leonard Cohen, tada još uvijek nepoznati pisac fikcije i Marianne Ihlen, samohrana majka s mlađim sinom, postali dio zajednice umjetnika, pisaca i glazbenika emigranata. Nikad prije viđeni snimci, koje su snimili Broomfield i legendarni dokumentarist D. A. Pennebaker, na poseban način vjerodostojno prikazuju portret idiličnog boemskog života 60-ih godina 20. stoljeća. Bilo je to vrijeme koje je ostavilo trajan trag i na Marianne i na Leonarda, čije će prijateljstvo potrajati još burnih pedeset godina prije njihove smrti 2016. godine.

ponedjeljak, 16. 11. 2020. od 20 sati @RiHub

Glazbeni osvrt jedan je od edukativnih formata festivala koji nam uz tribinu pruža priliku za kvalitetnu raspravu na temu glazbe s izraženom kulturno-povijesnom dimenzijom.
Ove nas godine kroz jedan od najuzbudljivijh glazbenih žanrova vodi Renato Ivančan – glazbenik, kolekcionar ploča i zaljubljenik u glazbu. Podsjetit ćemo se samih početaka prog rocka, njegova vrhunca i utjecaja na glazbu, usporediti situaciju žanra u povijesti i danas, u regiji i u ostatku Europe i Amerike. Naravno, predavanje će biti obogaćeno memorabilijama u obliku ploča, postera, knjiga, kao i probranom zvučnom kulisom.
Ulaz je slobodan za sve zainteresirane.
Renato Ivančan iz Rijeke, rođen u Jablancu, živio u Opatiji, gdje je i sudjelovao u radu „OK 48“ . Od samih početaka dio je opatijske rock scene gdje je svirao bas, akustičnu gitaru i pjevao u grupama „ß-centaury “, „Rubikon“ i „Beta“ . Mada nisu sve bile progresivne provenijencije, uvijek je naginjao progresivnom rocku i slušao sve što se 70-ih moglo nabaviti iz svijeta (blaženi Trst). Uz to je išla i nabava aparature pa se diskografija vremenom povećavala. Sada ima oko dvije tisuće naslova, najviše na LP-ima. S njima je zbog interesa došlo i znanje o progresivnom rocku i svim njegovim pod-žanrovima. Prog rock ga je počeo zanimati jer je u rocku tražio nešto više, a to su bili elementi klasike, jazza, folka, avangarde, koji su „začinjavali“ već postojeće rock sheme. To je, naravno, značilo duže, kompleksnije, zanimljivije (duhovno i intelektualno) intrigantnije, sofisticiranije kompozicije, zbog čega zanimanje za ovu temu može samo rasti.

utorak, 17. 11.2020. od 19 sati @Art-kino

U sklopu sedmog izdanja Impulse Festivala dolazi i vrijeme za kino – na veliko platno Art-kina stiže riječka premijera dokumentarca „Marianne & Leonard: Words of Love“.
To je najosobniji i najromantičniji film u bogatoj dokumentarističkoj karijeri Nicka Broomfielda.
Priča započinje na grčkom otoku Hydra 1960. godine, gdje su Leonard Cohen, tada još uvijek nepoznati pisac fikcije i Marianne Ihlen, samohrana majka s mlađim sinom, postali dio zajednice umjetnika, pisaca i glazbenika emigranata. Nikad prije viđeni snimci, koje su snimili Broomfield i legendarni dokumentarist D. A. Pennebaker, na poseban način vjerodostojno prikazuju portret idiličnog boemskog života 60-ih godina 20. stoljeća. Bilo je to vrijeme koje je ostavilo trajan trag i na Marianne i na Leonarda, čije će prijateljstvo potrajati još burnih pedeset godina prije njihove smrti 2016. godine.

srijeda, 18. 11. od 20h @RiHub

Cilj nove Impulse tribine jest potaknuti razgovor o pitanjima studentskog kulturnog života u Rijeci, obzirom na velik broj studenata u gradu i činjenicu kako su upravo studenti glavna ciljna skupina kada je riječ o konzumaciji širokog spektra proizvoda kulture.
U vremenu kada je tehnologija šaroliku kulturnu ponudu približila korisnicima programa na jedan klik udaljenosti i kada studenti od obveza često „nemaju vremena“ otići na izložbe i koncerte, što znači virtualno attendanje, a što old school fizički posjet nekom kulturnom događaju?
Što uopće riječ „kultura” predstavlja studentima i koji njeni segmenti trenutno prevladavaju? Koji su motivi kulturne potrošnje i konkretnije, koja glazba, festivali i koncerti te mjesta za izlaske i načini angažmana mogu privući aktivnije sudjelovanje studenata u produkciji kulture u gradu?

Moderator: Boris Ružić (FFRI)
Diplomirao na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci, te stekao doktorski stupanj iz interdisciplinarnih humanističkih znanosti. Trenutno radi kao poslijedoktorand pri Odsjeku za kulturalne studije, Filozofskog fakulteta u Rijeci u području vizualne kulture i teorije filma. Dobitnik dvije stipendije za istraživački boravak u Velikoj Britaniji 2014. i 2018. godine. Koautor knjige „Fragmenti slike svijeta: kritička analiza suvremene filmske i medijske produkcije“ (2012). Urednik, suradnik i prevoditelj na Trećem programu Hrvatskog radija od 2009 – 2017. godine te autor znanstvenih i stručnih radova objavljenih u domaćim i međunarodnim publikacijama. Sudjelovao na više desetaka međunarodnih i nacionalnih znanstvenih konferencija. Regularni član žirija na filmskim festivalima, suradnik na nekoliko međunarodnih projekata.

Gošće: 

Tea Dimnjašević (SZSURI)
Studentica druge godine diplomskog studija Filozofskog fakulteta u Rijeci (povijest i pedagogija), trenutna predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, studentskim se predstavništvom bavi od druge godine preddiplomskog studija. Studentska je predstavnica i u europskoj mreži sveučilišta YUFE (Young Universities for the Future of Europe), čiji je član Sveučilište u Rijeci. Kroz godine studentskog aktivizma vodila je nekoliko velikih projekata kao što je Riječki interdisciplinarni kongres, RIBROO – Kamp za brucoše, Student Day Festival te nekoliko manjih studentskih projekata.

Josipa Laklija (Radio Sova)
Dolazi iz Bjelovara, a u Rijeci živi već četiri godine. Završila je preddiplomski studij kulturologije i trenutno je na prvoj godini diplomskog studija. Uz fakultet, kroz protekle četiri godine volontirala je na raznim festivalima (filmskim, glazbenim) i projektima vezanim uz kulturu. Zbog ljubavi prema glazbi, prije malo manje od godinu dana, odlučila se priključiti studentskom radiju Sova na kojem radi/volontira kao glazbena urednica i tonska realizatorica.

četvrtak, 19.11.2020. od 20 sata @RiHub

Simbolično ovogdišnje turbulentno izdanje festivala završavamo s tribinom pod nazivom „Da li se čujemo?“ Okosnica razgovora je naravno glazba, poseban osvrt na proteklih osam mjeseci pa i više. Što se radilo i koliko, koje su daljnje akcije i načini rada, općenito o stanju glazbenog duha u Rijeci, ali i okolici, usporedba s trendovima u glazbi, šta kaže struka, prijedlozi te zakonski okviri za oporavak glazbene industrije u cjelini. Samo su neka pitanja koja se nameću, a na njih će iz različitih kutova svoje mišljenje podijeliti: Ivan Pešut, predsjednik HGU i multi-instrumentalist, Vinko Golembiowski, organizator programa i aktivni član udruge RiRock i Saša Jovanović, DJ i vlasnik kluba Crkva.

Moderator: Marin Jurčić (Distune promotion)

Gosti:

Ivan Pešut
Profesionalni studijski glazbenik, autor, producent te live-performer. Gitara je njegov primarni instrument, a kao glazbeni profesionalac djeluje od svoje petnaeste godine te je u tih dvadeset godina bavljenja glazbom sudjelovao na brojnim domaćim i inozemnim snimljenim izdanjima te koncertima u regiji i inozemstvu, paralelno studirajući te stekavši zvanje profesora njemačkog jezika i književnosti te profesora informatike. Od 2014. godine član je Glavnog odbora Hrvatske Glazbene Unije, od 2015. godine Hrvatske Udruge Istaknutih Glazbenika (HUIG), a 2018. godine izabran je za predsjednika Hrvatske glazbene unije (podružnica Rijeka) te za predsjednika Glavnog odbora Hrvatske glazbene unije (na nacionalnoj razini). 2019. godine postaje članom upravnog odbora Hrvatske udruge istaknutih glazbenika (HUIG).

Vinko Golembiowski (udruga RiRock)
Organizator događaja koji je karijeru započeo sa svojih 17. godina u rodnom gradu Slavonskom Brodu, davne 1998. Dolaskom u Rijeku postaje član Udruge Ri Rock čiji je današnji dopredsjednik i kroz koju djeluje na glazbenu scenu. Uz mnoge koncerte, radionice i tečajeve također je organizator Ri Rock i Dark Circle Festivala. Vinko je promotor, glazbeni selektor, mentor, voditelj emisija, bubnjar benda Uma te tvrdoglavi metalac koji u borbi s vjetrenjačama misli da će nešto promijeniti na sceni.

Saša Jovanović (klub Crkva)
Za sebe kaže da je vječni glazbeni entuzijast, kolekcionar, DJ, vlasnik kluba, organizator, promotor, zabavljač i ugostitelj… Od povratka u rodnu Rijeku 2012. godine posvetio se jačanju elektronske glazbene scene. Organizirao na stotine događaja, posjetio nebrojeno klubova, festivala, nastupao po svijetu, regiji i zemlji. Kroz 25 godina DJ-inga i nešto manje organizatorskih, naučio je živjeti scenu i glazbu te uspio upoznati puno ljudi zaslužnih za izgradnju iste. 2014. godine otvorio je Crkvu, više puta nagrađivan, najbolji hrvatski klub za elektronsku muziku.

Zajedničku organizaciju festivala potpisuju Distune Promotion i Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci, a za vizualni identitet festivala zaslužan je dizajnerski studio Radnja iz Zagreba. Festival sufinanciraju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Rijeka – Odjel za kulturu, Sveučilište u Rijeci i Zaklada Kultura nova. Glazba je svugdje.

Pratite nas na Facebooku i Instagramu.


Najavljeno događanje organizirano je uz poštivanje svih preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze virusom COVID-19. Radi zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja svojih najmilijih, svi se sudionici i posjetitelji pozivaju na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te nošenje zaštitnih maski za lice. Napomena: Ukoliko imate pitanja na navedenu temu, slobodno ih možete i pismeno poslati na info@impulse.org