RAZGOVORI O INDUSTRIJSKOJ BAŠTINI

Staro se drvo (ne) presađuje u novu zemlju? Ili?  Industrijska baština Rijeke: "spomenici" kulture ili gnijezda štakora bez budućnosti?  Što napraviti s industrijskim "spomenicima" kulture? Ima li njihova revitalizacija smisla? Istraži program nove USSUD2 kampanje.

shutterstock_94202290   Program USSUD2 odvijat će se od 12. 5. 2014. do 16. 5. 2014. godine. Planiran je niz aktivnosti kojima bi se mladima trebala pružiti prilika da iznesu svoje mišljenje i sudjeluju u kreiranju kulturnog života Grada Rijeke i Sveučilišta. Mjesto održavanja radionica, izložbi, razgovora je #Vrtić – bivši prostor “Bernardija Razgovori:
Potencijali ili crne rupe grada? 13. 5 u 17 h održati će se razgovor će se održati, u prostoru ex Bernardi. U razgovoru sudjeluju Theodor de Canziani (skrbitelj spomeničke knjižnice i zbirke Mažuranić-Brlić-Ružić), Ivan Šarar (Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Grada Rijeke), Srđan Škunca (Pročelnik Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenjem zemljištem) te Ivana Golob (predstavnica Centra za industrijsku baštinu Sveučilišta u Rijeci). U sklopu razgovora biti će otvorena i izložba radova sa radionice Ljušture pričaju crtežom. Pokažite nam kako se to radi? 16. 5. u 17 h održati će se razgovor o primjerima dobre prakse prenamjene industrijskih prostora u prostoru ex Bernardi. Na tribini sudjeluju Luka Piškorić (Poligon - kreativni centar, Ljubljana), Albi Enesi (studio-a29, Manifetso2020, Trst) te Mario Petreković (Shock Show Industry, Zagreb) i predstavnici Dharma Hostela Rijeka. Radionice/izložbe:  Nekad bilo, sad se spominjalo: 14. 5 u 17 h održati će se drugi dio radionice, u prostorima ex Bernardija . Cilj je radionice razmisliti o samoj pojavi napuštenih industrijskih postrojenja te osmisliti način prenamjene tih istih prostora. Promišljanje studenata izložit će se kroz izložbu 16.05. na razgovoru Pokažite nam kako se to radi?U trajanju su radionice Ljušture pričaju crtežom / riječju. Cilj radionica je oblikovanje slikovnice koja kroz riječ i sliku kritički sagledava postrojenja riječke industrije kroz razdoblja, od njenih začetaka do propadanja i zatvaranja. Za vrijeme trajanja projekta studentski će se radovi izložiti u prostoru ex Bernardi, a 28. 5. u 19 h, na brodu Galeb, održati će se prezentacija slikovnice (u sklopu najave Student Day Festivala). Ureži svoje ime u industrijsko deblo! Posjeti aktivnosti. Istraži program. Vidimo se.