Aleksandar Crnogorac, Trans Balkan – izložba

Izložba Aleksandar Crnogorac, Trans balkan, otvorit će se 15. rujna 2020. s početkom u 19 sati u Galeriji SKC. Osim što ćete moći pogledati izložbu, na otvorenju ćete moći poslušati i Isabel na violini.

Izlužbu su zajedno pripremli Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture i Galerija SKC. Postav će biti moguće pogledati do 25. rujna 2020. godine.

O izložbi: 

Trans Balkan dokumentaristički je projekt koji smješta u fokus transrodnu zajednicu balkanske regije - jugoistočnog dijela Europe. Aleksandar Crnogorac putuje u sve dijelove regije kako bi upoznao, intervjuirao i fotografirao individue različite dobi, nacionalnosti, religije, socijalne i obrazovne pozadine te najvažnije, drugačijeg stupnja osobne tranzicije. Okuplja portrete i osobne priče osoba iz Srbije, Kosova, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Rumunjske, Albanije, Grčke i Turske.

Ponajviše naglašavajući osobno iskustvo pojedinaca, izložba Trans Balkan poziva publiku na upoznavanje trans zajednice. Cilj projekta je povećati vidljivost transrodne zajednice Balkana potičući širu publiku na dublje razumijevanje ove manjine. 

Na otvaranju izložbe nastupa violinistica Isabel, francuskinja koja već niz godina živi u Hrvatskoj, a duboki trag ostavila je surađujući dvadeset godina s Darkom Rundekom, od njegovog Cargo Orkestra, nastalog u Parizu, do Cargo Trija. Uz otvaranje izložbe Isabel će izvoditi Bachove sonate i partite za solo violinu, što je nastavak njezinog predstavljanja višegodišnjeg istraživanja tog dijela Bachova opusa.  

Podržali: Rijeka 2020, Kreativna Europa, UN Free & Equal campaign, Galerija SKC