19. studenoga 2020.

Zvučne okupacije zauzimaju Rijeku!

Zvučne okupacije, ovogodišnji popratni program Međunarodnog studentskog filmskog festivala STIFF  koji će se održavati od 26. do 29. studenog posvećen je zvuku kao temeljnom generatoru kako svakodnevnog tako i umjetničkog impulsa.

Kako bi se dublje istražila uloga zvuka u filmu, ali i njegov utjecaj u suvremenom društvu, STIFF festival 2020. prati program pod nazivom Zvučne okupacije koji će kroz inovativan audiovizualni sadržaj alterirati ulogu zvuka, postaviti ga u ravnopravan ili dominantan položaj u odnosu na sliku.

Okupljajući  preko 30 inozemnih i lokalnih audiovizualnih i multimedijalnih umjenika/ca, bogati popratni program 7. STIFF festivala Zvučne okupacije kapilarno će se širiti Rijekom tijekom četiri dana festivala.

Vodeći se idejom kako kroz proučavanje zvukova grada možemo otkriti puno o društvenim, političkim i ekonomskim silama koje djeluju u njemu, program će okupirati zvukom galerijski, virtualni, radijski i javni prostor Rijeke.

Tijekom četiri dana (od 26. – 29.11.) na šest lokacija u gradu, Riječani će moći doživjeti zvuk kroz Soundtrack svakodnevice – zvučne instalacije i performanse u javnom prostoru, posjetiti multimedijalnu ispovjedaonicu SoundBox smještenu u pop-up galeriji na Korzu, poslušati ChatterBox emisije na Radio Roži te posjetiti izložbu Zvučne okupacije u Galeriji SKC.

Zvučne okupacije u virtualnom i javnom prostoru svakodnevice

Tko i što proizvodi zvuk u doba izolacije? Tko ga kontrolira? Koji su zvukovi dominantni, a koji zvukovi nedostaju? Na koji način zvuk povezuje i odvaja pojedince, grupe i slike? Što se događa kada zvukovi nestaju? U pokušaju da ponudi odgovore na ova pitanja, popratni program STIFFa ponudit će sadržaje  usmjerene na javni prostor grada, ali i na virtualni prostor u kojem mnogi od nas sve više borave.

Prvi dan festivala (26. 11.) u 20 sati očekuje nas otvorenje međunarodne audio-vizualne izložbe Zvučne okupacije u SKC Galeriji u Palachu koja okuplja veliki broj radova čije umjetničke forme traže nove mogućnosti komunikacije, nastalih putem web stranica, e-mail prepiski, CVC kamera i radio valova. U isto vrijeme otvorit će se i SoundBox, ogranak izložbe smješten u privremenoj galeriji na adresi Korzo 26c, svojevrsnoj kutiji za slušanje intimnih umjetničkih monologa i dijaloga s pogledom na vanjski svijet.

Nakon projekcije programa Skitnice u 21 sat,  put od Art Kina do Galerije SKC oblikovat će performans Hodogram plesne grupe Flame.

Iznimno zanimljivi dio programa Soundtrack svakodnevice odvijat će se na riječkoj tržnici u subotu i nedjelju ujutro s početkom u 9 sati. Audio instalacije smještene u pothodniku kod riječke tržnice i Kazališnom parku kreirat će nove zvučne pejzaže te pozivati prolaznike/ce na drugačije viđenje uobičajenog.

Festivalska podneva obilježit će ChatterBox, emisija na internet community radiju Radio Roža, svojevrsni javni trg smješten u radio valove koji će ponuditi online audio katalog Zvučnih okupacija. Elena Apostolovski i Natalija Stefanović razgovarat će sa sudionicima/ama programa nedjeljom od 12 sati, te u subotu od 14 sati.

Postav realiziraju studentice Sveučilišta u Rijeci uz Elenu Apostolovski, voditeljicu galerije Studentskog kulturnog centra.

Trenutna situacija u kojoj se nalazimo izmijenila je život gradskih ulica, način na koji poimamo bliskost te dovela u pitanje našu svakodnevicu i utjecala je na formu ali i na sadržaj Zvučnih okupacija.  Kroz odabrane radove i sam postav progovaramo o usamljenosti, političkoj stvarnosti, društveno-ekonomskim procesima, agresiji u društvu, prolaznosti, slobodi, mašti i zajedništvu. Zvučne okupacije koriste zvuk kao alat koji nas povezuje i premošćuje udaljenosti, virtualno i fizički. Podsjećaju na mogućnosti suvremene umjetnosti koja nas vodi u nove svjetove ali i ukazuje na svijet u kojem živimo i koji sami stvaramo“ – istaknula je o konceptu kustosica Apostolovski.  

 Za vrijeme trajanja festivala izložbu Zvučne okupacije i SoundBox moći će se  posjetiti od 13 do 18 sati.

Sve informacije o programu 7. Međunarodnog filmskog festivala (STIFF) možete prtiti na Facebooku Instagramu.


Zvučne okupacije dio su službenog kulturnog i umjetničkog programa Europske prijestolnice kulture – Rijeka 2020.

Međunarodni studentski filmski festival / Student International Film Festival (STIFF) pokrenut je 2014. godine u produkciji udruge Filmaktiv i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci (SKC) s ciljem predstavljanja najboljeg od svjetske recentne filmske produkcije studentskog i debitantskog filma.

Festival je organiziran  u partnerstvu s Art-kinom i Radio Rožom, a sufinanciran je sredstvima Sveučilišta u Rijeci, HAVC-a, Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR), EPK Rijeka 2020 i Primorsko-goranske županije.