18. prosinca 2020.

Za kraj godine, nova izložba na panelima posvećena Sušaku

U ponedjeljak, 21. prosinca 2020. godine s početkom u 11 sati, na vanjskim panelima (šetnici prema zgradi STEPRI) održat će se otvorenje izložbe projekta “Sušak- umjetnost sjećanja”.

Cilj izložbe i projekta “Sušak umjetnost /stvaranja/ sjećanja” otvaranje je dijaloga o Sušaku, „nepostojećem gradu“. Projektom se promišlja koncept prostora, odnosno doživljaj Sušaka na temelju nekoliko fragmenata kao što su slojevi iz neposrednog okruženja, elementi svakodnevnice, dijelovi povijesti, kulture i društva koji grade i oblikuju proces razmišljanja i percepcije.

Projekt su osmislile doc. dr. sc. Sarah Czerny, s Odsjeka za kulturalne studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci,  Daniela Samaržijaiz Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci i Jasenka Alić- Tadić iz GKR Ogranak Trsat.

U projekt su također bili uključeni studenti i studentice s kolegija Kulturalne geografije, članovi i članice Kluba Sušačana, APURI, GKRI Ogranak Trsat te učenici i nastavnici Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci.

Stari Sušačani svojim su sjećanjima omogućili studentima bolje razumijevanje prostora u kojemu se nalaze te su zajedno s njima započeli baštinsko, sentimentalno, sociološko i umjetničko promišljanje „nepostojećega grada”.

Uz pomoć fotografije te audio i  videozapisa kao najčešćim oblicima izraza i istraživanja urbane strukture, projektom se planira započeti mapiranje Sušaka, počevši od prostora na kojemu su se  smjestili Rektorat i Sveučilišni kampus.

Izložbu je moguće pogledati do 11. siječnja 2021. godine.

Projekt „Sušak- umjetnost stvaranja sjećanja“ financira Sveučilište u Rijeci, strateški i programski partner u provedbi projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture u sklopu programskog pravca 27 susjedstava – Susjedstvo Kampus.