VJEŠTICE – autorska diplomska predstava (Kcheri s lomache)

Postavljanjem suvremene neopoganske religije u središte izvedbe, Ana Marija Brđanović i Marta Čaržavec, pod mentorstvom Nataše Antulov, prvenstveno problematiziraju položaj žena. Vjerujući u zakon privlačnosti, ravnotežu i harmoniju, u snagu koja dolazi kroz znanje i progresivnu reinkarnaciju i baziranju na vjerovanje u božicu odupiru se današnjem gledanju i ''svrstavanju'' žena.

Upravo glumačka profesija omogućava uspostavljanje kontakata, odnosno, gradnju odnosa koji nisu svakodnevni, pa ni idejno stereotipni odnosi. Ne možemo mijenjati svijet, ali zato možemo sebe i možemo barem malo utjecati na publiku preko analiziranja najrazličitijih vrsta izvedbi i ponašanja. Smatramo da je kazalište mjesto gdje se rasa, religija, rod i osjećanja ujedinjuju.


Unatoč pomicanju početka rada na projektu, zbog epidemije, projekt je uspješno izveden u listopadu 2020. godine u Exportdvu! Tokom procesa stvaranja i probi, mijenjao se kod igre kao i situacija iz kojih je on nastajao.
Stoga je realizacija projekta uobličena u scenska čitanja. Sam proces, je u ovom projektu bitniji od samog produkta te je promijenjiv i klizan, a takva su bila i čitanja. Uz formu čitanja tu su bili i video materijali koji su snimljeni tokom godine.

Voditeljica projekta je Marta Čaržavec, studentica APURIa, a projekt je su(financirao) Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci.