VGA 02

VGA 02 izlagački je projekt, odnosno ciklus simultanih izložbi studentica i studenata različitih hrvatskih umjetničkih akademija koji su birani putem javnog natječaja.

Projekt si za zadatak postavlja oformiti jedinstvenu suradničku praksu – reprezentativnu skupnu izložbu putem koje se upoznaju ponajbolja ostvarenja hrvatskih akademaca.

Prepoznajući nedostatak dovoljne zastupljenosti studentske populacije, izložba je odlučila stvoriti novi program, za studente i od studenata. Suradnjom s tri galerije (Kazamat, Galerija Šira, SKC Galerija) borimo se za pravedniju valorizaciju izvrsnosti u umjetničkome svijetu, neovisnu o broju godina autora ili njegova podrijetla, pružajući im vidljivost i predstavljanje raznolikoj publici, istovremeno ih ohrabrujući na aktivno bavljenje umjetnosti.

Pružajući izlaganje izabranih autora i autorica van vlastite lokalne scene, omogućava se diseminacija i decentralizacije umjetničke proizvodnje i prezentacije.

Ideja je mladim umjetnicima i umjetnicama olakšati proces probijanja u i van matičnih zajednica, zastupanje njihovih djela pred novom zainteresiranom i stručnom javnosti, ali (i nekima) pružiti prva iskustva s natječajnim apliciranjem, galerijskim načinom rada te pozicioniranje sebe unutar šire likovne i vizualne scene.

VGA 01 bio je početak decentralizacije studentskog djelovanja i umrežavanja, a na poveznici možete pogledati mali djelić onoga kako je protekla VGA 01 izložba.

Voditeljica projekta je Ana Hrgovčić, studentica APURIa, a projekt je su(financirao) Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci.