13. lipnja 2019.

Uspješno završen prvi ciklus pametnih STEM radionica!

U srijedu 12. lipnja u zgradi Sveučilišnih odjela, u prostorima Centra za mikro i nano-znanosti i tehnologiju, održao se prvi ciklus Pametnih STEM radionica.

Projekt “Pametne STEM radionice” odvija se u okviru programskog pravca 27 susjedstava – Susjedstvo Kampus, Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. 

Iako su radionice bile namijenjene djeci predškolskog i školskog uzrasta (od 5 do 15 godina) vjerujemo kako su i odrasli itekako uživali!

Profesori su na popularan način upoznali prisutne sa sljedećim temama:

Nakon poslušanih predavanja, posjetitelji su imali prigodu, sudjelovati u online kvizu (uz unos odgovora putem njihovih mobitela na licu mjesta) i odmah provjeriti što su naučili/zapamtili!
Na taj način su profeosri imali uvid tko se od njih najviše trudio te je time postao kandidat za nagradu: STEMI robota.

U drugom dijelu, posjetitelji su imali prilike sudjelovati u praktičnim aktivnostima.
Profesori dr. sc. Saša Zelenika i doc. dr. sc. Ervin Kamenar pojasnili su kako radi mikroskop atomskih sila, 3D tisak i 3D skeniranje, zatim kako se mjeri laserima te što radi uređaje za prikupljanje i pretvorbu niskorazinske energije iz okoliša (piezoelektrični učinak i termoelektrični generator).
Marin Trošelj jedan od osnivača tvrtke STEMI je okupljene naučio kako se upravlja STEMI robotom putem aplikacije na mobitelu!
Profesorica doc.dr.sc. Ivana Munitić sa suradnicima upoznala je pristune s dijelovima ljudskog tijela i njihovom funkcijom kao i imunosnim stanicama i kako oni djeluju.

Ukoliko ste propustili prvi ciklus, u rujnu 2019 naš očekuje i drugi od četiri ciklusa! Naravno dobro došli ste jer najaktivnijeg polaznika ili polaznicu čeka nagrada – STEMI heksapod robot!