26. studenoga 2019.

Uspješno predstavljeni prvi rezultati projekta “U potrazi za super voćem našega kraja – zaboravljena drenjula”

Fotgrafija preuzeta s facebook stranice Zavičajni muzej Drenove

Projekt “U potrazi za super voćem našeg kraja – zaboravljena drenjula” izrodio se iz suradnje Odjela za bitehnologiju Sveučilišta u Rijeci i Udruge Dren Rijeka u okviru programskog pravca 27 susjedstava Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Zavičajnom muzeju Drenova, tim u sastavu dr.sc. Željka Peršurić, dr.sc. Lara Saftić Martinović i dipl. ing. agronomije i enolog Tomislav Pavlešić, imali su predstavljanje prvih rezultata kemijske analize bioaktivnih komponenti riječkog drena. Predstavljanju se pridružila i predsjednica Udruge za očuvanje i promicanje drenjule Dren Vesna Lukanović.

Cilje je bio utvrditi koje se točno komponente nalaze u plodovima drena. Stoga su uspješno potvrdili da ima snažno antioksidacijsko djelovanje te da sadrži fitokemikalije. Također su potvrdili da je bogat vitaminom C te da se ističu visoke koncentracije kalcija u soku od drena i da može poslužiti kao zamjena za mlijeko i mliječne proizvode.

Detaljnijim analizama, tim je utvrdio različite antocijane, kao što su pelargonidindelfinid cijanidni glikozid. Upravo njihovi spojevi djeluju antitumorskoprotuupalno antioksidativno te plodu daju crvenu boju. nažalost, dio fenolnih spojeva gubi se tijekom termičke obrade no ipak proizvodi od drena sadržavaju zavidne količine ovih sastava.

Uzorke plodova za ovo istraživanje, prikupljani su na području Drenove, MunaKostreneHreljina Cresa. S obzirom na različite uzorke i različite sorte, vidljivi su različiti polifenoli. Na njih također utječu i vanjski čimbenici kao što su klima, tlo, količina svjetla i vlage.

Naglašavaju da je ovo tek početno istraživanje te da je za detaljnije shvaćanje drean i njegovu ulogu u borbi protiv bolesti kao što su alzhaimerdijabetes te hiperpigmentacija kože, potrebno je još puno istraživanja. Planira se nastavak istraživanja na većem broju uzoraka, ispitivanje novih miješanih džemova te još više degustacija i druženja.

Detaljnije informacije kako je bilo na predstavljanju rezultata, možete pogledati na videu ili poslušati na snimci Radio Rijeke.

Projekt U potrazi za super voćem našeg kraja – zaboravljena drenjula je (su)financiralo Sveučilište u Rijeci, strateški i programski partner u provedbi projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture u sklopu programskog pravca 27 susjedstava – Susjedstvo Kampus