06. prosinca 2022.

UNIRI paneli – Živjeti s klizištima

U utorak, 6. prosinca 2022. godine, na vanjskim izložbenim UNIRI panelima postavljena je izložba “Živjeti s klizištima”. Izložbu su pripremili znanstvenici s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu okupljeni u Hrvatsku grupu za klizišta.

Ukratko o izložbi:

Na izložbi je izloženo 35 fotografija koje je snimilo 24 autora iz 8 zemalja. Fotografije s ove izložbe snimili su znanstvenici i inženjeri u svojim susretima s klizištima, a svako klizište ima svoju priču. Izložba fotografija Živjeti s klizištima nastala je kao popratni događaj 1. Regionalnog simpozija o klizištima u Jadransko-balkanskoj regiji koji se održao u Zagrebu 2013. godine pod pokroviteljstvom Međunarodnog konzorcija za klizišta (ICL) i regionalne Jadransko-balkanske istraživačke mreže za klizišta Međunarodnog konzorcija za klizišta (ICL ABN). Izložba je nakon održanog simpozija preselila na Građevinski fakultet u Rijeci, 2016. godine bila je dio Festivala znanosti održanog u Zagrebu te 2022. godine dio Festivala znanosti održanog u Rijeci.

Klizišta su, uz potrese i poplave, jedna od tri najveće prirodne nepogode čije se posljedice u svjetskim razmjerima mogu iskazati u tisućama izgubljenih života i milijardama eura svake godine. Klizištima nisu pogođene samo neke daleke zemlje, već su ona tu, kraj nas, u Hrvatskoj i u široj regiji i svi mi živimo s klizištima.

Ukratko o autorima:

Hrvatska grupa za klizišta proglašena je po treći put Svjetskim centrom izvrsnosti za umanjivanje rizika od klizanja Međunarodnog konzorcija za klizišta za period od 2020. do 2023. godine. Ta je ista grupa organizirala i 5. regionalni simpozij o klizištima koji se održao u ožujku 2022. godine u Rijeci gdje je 48 radova predstavilo stotinjak znanstvenika iz 11 zemalja iz regije i svijeta.

Izložba “Živjeti s klizištima” može se pogledati na vanjskim UNIRI panelima do 9. siječnja 2023. godine te virtualno na mrežnoj stranici.