14. lipnja 2022.

UNIRI paneli – prijedlozi vizuala za 9. STIFF

U lipnju 2022. godine na vanjskim UNIRI panelima izloženi su ovogodišnji prijedlozi vizualnih rješenja za 9. STIFF na temu „Igra“ – Play. No restrictions.

Uz sjajan filmski sadržaj, cilj je STIFF-a, Međunarodnog studentskog filmskog festivala, edukacija studentica i studenata uz praksu na terenu. Tako već tradicionalno studentice i studenti Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, pod mentorstvom izv. prof. art. Aljoše Brajdića i asistentice Korine Hunjak, kreiraju i oblikuju dizajn STIFF-a.

Zatražili smo ih, naime, prijedloge vizualnih rješenja upravo na ovogodišnju festivalsku temu igre. Potaknuli smo ih da istraže načine ljudskog djelovanja koji nemaju temelj u svrhovitosti, no također i da propituju dvojaku prirodu igre kao slobodne i spontane aktivnosti, te aktivnosti sa propisanim setom ograničenja i dozvoljenih poteza. Koliko nam je dozvoljeno da se igramo u svakodnevnom životu i čija su pravila igre? Koje su to igre koje igramo kao odrasli ljudi i da li nas one sputavaju ili oslobađaju? Zaobilazimo li pravila igre kad stvaramo filmove, vodimo ljubav, spremamo ručak ili ulazimo u odnose i što naše kreacije govore o nama? Ovogodišnjoj festivalskoj temi cilj je reafirmirati ozbiljnost igre kao aktivnosti kroz koju učimo o sebi i o svijetu, pritom zadržavajući imperativ užitka i kreacije.

U sklopu nastave, prije završnih ispita, ovogodišnje koncepte predstavili su nam Ana Mađerić, Aurora Crnković, Emili Mudrić, Ines Babić, Iva Baotić, Ivana Kutni Mihić, Juraj Bačić, Marko Mrvoš, Matea Štedul, Petra Hac i Valentina Beg.

Rad na vizualnim rješenjima primjer je dobre prakse kojom su studentice i studenti direktno uključeni u proces rada. Odabrani se dizajn aplicira na plakate, programske knjižice, platnene torbe, bedževe, mrežne stranice i sve ostale promotivne materijale festivala.

Predstavljeni koncepti i plakati, izloženi su na UNIRI panelima do kraja lipnja, a najbolje vizualno rješenje bit će nagrađeno i postat će službeni vizualni dizajn ovogodišnjeg devetog STIFF-a, koji će se održati od 24. do 27. studenog 2022. u Art-kinu Croatia.


Međunarodni studentski filmski festival (STIFF) prvi je hrvatski međunarodni festival posvećen isključivo studentskom i debitantskom filmu. Pokrenut 2014. godine u produkciji Filmaktiva i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci (SKC) već osam godina odvija se u Art-kinu Croatia.