17. svibnja 2023.

UNIRI paneli – Izložba povodom 50 obljetnice UNIRI

Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci u ”Akvariju” Studentskog centra Rijeka u utorak, 16. svibnja 2023. održano je otvorenje Izložbe plakata povodom 50. obljetnice osnutka Sveučilišta u Rijeci. Izložba je postavljena na vanjskim izložbenim panelima na šetnici na Kampusu, a službeno otvorenje održano je u Akvariju te je izložba predstavljena digitalno. Izložba se sastoji od 20 plakata na kojima su prezentirane obrazovne sastavnice Sveučilišta (1 Odjel, 1 Akademija i 14 fakulteta), Studentski centar, Sveučilišna knjižnica te Rektorati i vremenska lenta Sveučilišta. Izložba je predstavljena kao jedno od događanja u centralom tjednu obilježavanja 50. obljetnice osnutka Sveučilišta u Rijeci. Izložbu su predstavili rektorica Sveučilišta prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija i prof. dr. sc. Amir Muzur, redoviti profesor na Medicinskom fakultetu i Fakultetu zdravstvenih studija, koji je autor vremenske lente Sveučilišta, predstavljene u izložbi.

Ova je lenta zapravo skromna, jer ne može obuhvatiti 390 godina, koliko traje povijest visokoga školstva u Rijeci. To ja zapravo naša naslijeđena povijest, a odabrani su oni trenutci koji povezuju Sveučilište: figure mandata rektorica i rektora, godine osnivanja sastavnica, važnih izora… Pola stoljeća nije malo, a lenta u nekom trenutku počinje pričati vlastitu priču… Možda smo ponekad i preskromni kad slavimo samo 50 godina, jer doista visoko školstvo u Rijeci postoji 390 godina, još od prve isusovačke gimnazije. Ova je izložba poziv na kompletiranje priče, koja se stalno nastavlja ispisivati, koja nikada nije i ne može biti potpuno završena…, istaknuo je prof. Muzur.

Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u izradi ove izložbe…koja će u rujnu također biti postavljena na panelima na Korzu, a imat će svoj svojevrsni nastavak, odnosno proširenu priču u monografiji koja je u pripremi, rekla je rektorica Prijić Samaržija.

Izložba je postavljena na vanjskim izložbenim panelima na Kampusu Sveučilišta u Rijeci i tu se može razgledati do 24. svibnja 2023.

Dio teksta i fotografije preuzete su sa službene stranice uniri.hr.

Kanal R prilog – proslava 50 godina UNIRI.