UNIRI paneli izložba: KRAJOLICI SJEĆANJA U GRAFITIMA

Od 16. travnja do 10. svibnja, na UNIRI panelima možete pogledati izložbu o međuodnosima krajolika, sjećanja i grafita u post-jugoslavenskom prostoru.

Izložba se temelji na fotografijama koje su tijekom proteklog desetljeća snimili istraživačica i istraživači koji rade na području bivše Jugoslavije: Roswitha Kersten-Pejanić, Vjeran Pavlaković, Eric Ušić i Kevin Kenjar. Svatko je od njih analizirao političke izjave, značajke i osjećaje koji se manifestiraju i realiziraju u obliku grafita i drugih jezičnih i semiotičkih znakova koji se nalaze u fizičkom krajoliku.

Ove slike vizualnog krajolika sjećanja iz različitih dijelova Hrvatske i drugih zemalja bivše Jugoslavije, na eksplicitan način prikazuju političke sukobe i ideološke premise, povijesne rupture i mnogostruke slojeve prošlosti, kao i diskurse proizvođenja Drugosti i odnose identifikacije unutar i izvan različitih grupa. Iako su autorica i autori pristupili vizualnoj semiotici polazeći iz različitih disciplina, zajedno dijele fascinaciju međuodnosima grafita i krajolika sjećanja u ovoj regiji osporavanih narativa i kompleksnih povijesti.