15. rujna 2015.

U Rijeci počinje drugi Međunarodni studentski filmski festival – STIFF

Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci u suradnji s Filmaktivom od 01.10. do 03.10. 2015. organizira drugi po redu Međunarodni studentski filmski festival – STIFF . Festival se odvija se u Art-kinu Croatia, Gradskom kazalištu lutaka Rijeka i OKC-u Palach.

Print

Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci u suradnji s Filmaktivom od 01.10. do 03.10. 2015. organizira drugi po redu Međunarodni studentski filmski festival – STIFF čiji su program i ove godine birale redateljice Maša DrndićSanja Marjanović, kao glavne selektorice uz pojačanje renomirane srpske redateljice dokumentarnih filmova, Ivane Todorović. Festival se odvija se u Art-kinu Croatia, Gradskom kazalištu lutaka Rijeka i OKC-u Palach, a uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Sveučilišta u Rijeci i Turističke zajednice grada Rijeke.

STIFF riječkoj publici donosi kratkometražne produkcije studenata filma i animacije iz svakog kutka naše planete. U natjecateljskom programu mogu se pronaći radovi budućih zvijezda kinematografije iz Norveške, Poljske, Brazila, Turske, Rumunjske, Mađarske, Irana, Singapura, Japana, Indije, Portugala, Belgije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Nizozemske, Sjedinjenih američkih država i Hrvatske…

Pred selekcijski tim festivala ove je godine stavljen poseban izazov da između više od 2000 pristiglih filmova, izaberu one koji ulaze u konkurenciju za glavne nagrade. U glavnom natjecateljskom programu festivala prikazat će se 41 film od kojih su neki višestruko nagrađivani na prestižnim filmskim festivalima u svijetu, a drugi će pak u Art-kinu Croatia doživjeti svoju premijeru.

“Studentski filmovi koji nam pristižu, svake nas godine obaraju s nogu i pred nas stavljaju još veći izazov. Ove smo godine, uz pomoć Ivane Todorović odabrale najbolje od gomile odličnih filmova. To je proces koji traje mjesecima. Stalo nam je do toga da studenti i njihovi filmovi dobiju pažnju koju zaslužuju te da lokalnoj publici prikažemo ostvarenja koja se teško zaboravljaju. Ti filmovi rijetko odlaze u kino distribuciju i gotovo nikada ne pristignu do šire publike, unatoč njihovoj iznimnoj kvaliteti i velikim uspjesima na festivalima. U svaki je film uložena nevjerojatna količina talenta, mašte i truda, a pojedine produkcije su toliko profesionalne, da mogu stati rame uz rame nekim holivudskim ostvarenjima.” ističe selektorica Sanja Marjanović.

Festivalsko vodstvo je ove godine stavilo poseban naglasak na animaciju i pripremilo poseban program animiranih filmova izvan konkurencije, pod nazivom ANIMAFOKUS.

ANIMAFOKUS će publika moći pogledati u Art-kinu Croatia prvi dan festivala, ali i svaku večer tijekom trajanja festivala od 17:00 do 20:00 u Galeriji SKC u Palachu.

Odsjek za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu gostovat će na STIFF-u gdje će predstaviti recentne radove ove škole. Selektorica programa, Ana Hušman, održat će kratak uvod u program, a nakon toga će riječka publika imati priliku vidjeti hrvatske animacije i eksperimentalne filmove, koje će predstaviti njihovi autori.

Novost ovogodišnjeg STIFF-a je dječji program pod imenom Wonders / Čuda koji je pažljivo izabran za mlađu publiku i za one koji još uvijek vole bajke. Program će igrati u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka u subotu 03.10. u 16:00 sati.

U organizaciji festival održava se i Radionica pisanja filmske kritike pod vodstvom filmskog kritičara i profesora Filozofskog fakulteta u rijeci doc. dr. sc. Dejana Durića. Radionica je, sad već možemo reći, tradicionalno popunjena u samo dva dana. Polaznici će na kraju festivala napisati kritički osvrt na nekolicinu filmova iz naše selekcije.

Na tribini pod naslovom “Mladi u filmskoj industriji; što i kako?”, osmišljenoj i moderiranoj od strane studenata Sveučilišta u Rijeci, pričati će se o ulasku mladih redatelja u svijet filmske industrije i svim potrebnim praktičnim znanjima i iskustvima, za uspješan ostanak u istoj. Gosti tribine su mladi riječki redatelji Zoran Krema, Igor Paulić  i Nikolina Hrga.

STIFF je prvi hrvatski filmski festival koji prikazuje isključivo studentske filmske i animirane radove od kojih će najuspješnije proglasiti žiri festivala,

koji u svakoj kategoriji čine dva stručnjaka iz tog područja i jedan student Sveučilišta u Rijeci:

Žiri za igrani film:

Igor Paulić

Dragan Rubeša

Toni Jurčić (Filozofski fakultet)

Žiri za dokumentarni film:

Aleš Suk

Marta Batinić

Nikolina Hrga (Akademija primijenjenih umjetnosti)

Žiri za animirani film:

Martina Perkušić

Ana Hušman

Loris Matešić (Filozofski fakultet)

Otvorenje festival je 1. listopada, u 19.30 nakon čega slijedi program pod nazivom Love Affairs / Ljubavne Zbrke.

Uz članove Filmaktiva i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci, u organizaciju festivala uključen je veći broj studenata Sveučilišta u Rijeci koji volonterski rade na festivalu.

Studenti Akademije primijenjenih umjetnosti sudjelovali su u izradi vizualnog identiteta festivala, a autorica izabranog rješenja je Tina Radosavljević.

15 studenata sudjeluje na besplatnoj radionici pisanja filmske kritike, 3 studenta su članovi žirija, a veći broj studenata sudjeluje u poslovima organizacije popratnih događaja,

prevođenja tekstova, objava na društvenim mrežama i fotografiranja.

Ulaz na sva festivalska događanja u potpunosti je BESPLATAN!

Međunarodni studentski filmski festival – STIFF