05. ožujka 2020.

Treći dan Festivala Susjedstva Kampus

Treći dan Festivala Susjedstva Kampus

Trećeg, predzadnjeg dana Festivala, predstavljeni su sljedeći projekti:

Detaljnije o svim projektima održanim trećeg dana Festivala pročitajte u nastavku.

Inspiracije iz nanosvijeta – radionice projekt voditeljice doc. mr. art. Darije Žmak Kunić usko je povezan s projektom „Inspiracije iz nanosvijeta – izložba“ voditeljice doc. dr. sc. Ivana Jelovica Badovinac. Radi se o međuinstitucionalnoj suradnji Akademije primijenjenih umjetnosti i Laboratorija za pretražnu elektronsku mikroskopiju, zajedničkog laboratorija Odjela za fiziku i Centra za mikro- i nanoznanosti i tehnologije Sveučilišta u Rijeci. Zajedno su promovirali znanost i umjetnost, odnosno upoznali su zainteresirane posjetitelje i djecu predškolskog uzrasta, kroz interaktivne aktivnosti, s poticajima iz nanosvijeta i s radom elektronskog mikroskopa. 

Odakle dolazimo? Što smo? Kamo idemo? je izložba studenta Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Voditeljica je Ivona Habijanec, a sam naziv projekta je ujedno i najslavnije djelo slikara Paula Gauguina. Slika predstavlja tri pitanja i tri razdoblja života. Na ista pitanja pokušali su odgovoriti izložbom pod vodstvom mentorice doc.dr.art. Darije Žmak Kunić. Cilj izložbe je upoznati što veći broj stanovnika Rijeke i okolice s radom studenta Akademije primijenjenih umjetnosti i njihovim kulturnim aktivizmom. 

U potrazi za super voćem našeg kraja- zaboravljena „drenjula“, projekt koji naglasak stavlja na drijen (dren, lat. Cornus mas L.), na riječkom području poznatiji kao „drenjula“. Plod je oduvijek bio simbol zdravlja, o čemu svjedoči i narodna izreka „Zdrav kao drijen!“. Zahvaljujući „drenjuli“ i riječka četvrt Drenova je dobila svoje ime. Danas nažalost, ovi crveni plodovi postaju zaboravljeni i izostavljeni iz naših jelovnika. Voditeljica dr.sc. Željka Prešurić s Odjela za biotehnologiju, uz suradnike dr.sc. Laru Saftić Martinović i dipl.ing. agronomije i enologa Tomislava Pavlešića, u suradnji s Udrugom Dren (Susjedstvo Drenova), poželjela je ponovo oživjeti drijen kroz znanstvena istraživanja i edukativna predavanja. Tome su dodali i vrlo zanimljiv kviz koji je educirao i povećao svijest građana o važnosti drijena. 

Predstavljanje rada i publikacije grupe JA:TO, projekt pod vodstvom studentice Kristine Čehulić, uz suradnju sa skupinom mladih umjetnika pod nazivom JA:TO kolektiv. Predstavili su svoj dosadašnji rad te publikaciju. Predstavljanje i neformalno druženje održali su u Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci kroz video projekciju svojih radova. Vrlo važan dio samog događaja je uspostavljanje dijaloga s posjetiteljima te razvijanje ugodne atmosfere, stoga su nakon prezentacije radova uslijedili razgovori s autorima i neformalno druženje.

Programski pravac 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture okuplja 27 susjestava u Primorsko-goranskoj županiji. Svako susjedstvo je povezano sa susjedstvom iz jedne od 27 zemalja članica Europske unije. Cilj je razmijeniti iskustva, kulturu i običaje, kao i povezati različitosti. 27 susjedstava su: Lovran, Opatija, Matulji, Kastav, Pehlin, Drenova, Škurinje, Turnić i Mlaka, Kampus na Trsatu, Jelenje, Čavle, Praputnjak, Kostrena, Crikvenica, Novi Vinodolski, otok Rab, otok Unije, grad Cres, grad Krk, Malinska, Vrbnik, Gomirje, Mrkopalj, Fužine, Delnice, Brod na Kupi i Gornji Kuti.