Totemi – izložba u Galeriji SKC

21. ožujka 2023

Izložba o sjećanjima i ožiljcima – Totemi (24.-31.3.2023.) samostalna je izložba alumnija Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci Stjepana Pranjkovića.

Otvorenje: petak, 24.3.2023. u 19 sati, Galerija SKC (Kružna 6, Rijeka).

Rast, odrastanje, sjećanja, fragmentirane emocije kojih se rado prisjećamo… no tu su i ožiljci, negativna strana odrastanja, traume, podsvijest…i na kraju Totem, sve ono što jesmo i nosimo sa sobom.

Raznovrsni proljetni program Galerije SKC započinje ovaj petak, 24. ožujka, u 19 sati samostalnom izložbom Stjepana Pranjkovića, alumnija Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Izložba prikazuje seriju radova kroz koju autor istražuje odnos iskustava proživljenih tijekom odrastanja i njihova utjecaja na trenutačno stanje. Serija je podijeljena u tri skupine radova koje, iako se stilski razlikuju, prate temu rasta i odrastanja od kojih je svaki pripisan određenim iskustvima življenja i razinama svijesti. Prva skupina radova nazvana je Sjećanja, a prikazuje životna iskustva proživljena uz pozitivne emocije kojih se rado prisjećamo, no vremenom gube jasnoću i postaju fragmentirana. Kroz drugu seriju radova pod nazivom Ožiljci autor analizira suprotnu stranu odrastanja – negativna, često traumatična iskustva koja zavučemo u podsvijest. Skulptura Totem čini završetak ove cjeline te je simbol za sva iskustva koja nosimo sa sobom, bila ona pozitivna ili ne. Estetska različitost između svake od ove tri skupine radova, osim što proizlazi iz autorove želje za igrom različitim tehnikama, također služi predstavljanju suprotnosti različitih iskustava, svijesti i podsvijesti.

Stjepan Pranjković (1995.) završio je smjer slikarski dizajner u Školi primijenjene umjetnosti u Osijeku 2014. godine kada započinje studij primijenjene umjetnosti pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci gdje je i diplomirao 2020. godine.

Izložba ostaje otvorena do 31. ožujka 2023. te će se moći pogledati tijekom radnog vremena galerije (radnim danom i subotom od 17 do 20 sati).

<< Povratak na arhiva posts