31. svibnja 2019.

Svibanj završavamo ‘Čarobnim danom’

Čarobni dan svibanj 2019
Čarobni dan u svibnju uspješno smo priveli kraju! Inače projekt Čarobni dan, pokrenut je na inicijativu Kampus kreativnog tima Sveučilišta u Rijeci (KKT), u suradnji s dječjim vrtićem „Đurđice“ na Vojaku.

Susjedstvo Kampus, kao jedno od susjedstava u okviru programskog pravca 27 susjedstava (Rijeka EPK 2020), kroz Kampus kreativni tim, ispunjava zadani cilj – povezuje građane s prostorom i radom Sveučilišnog Kampusa i Sveučilišta u Rijeci upravo kroz projekt kao što je Čarobni dan.

Na početku svibnja prvu radionicu je održala profesorica Anita Rončević s Učiteljskog fakultat u Rijeci. Upoznala je djecu s tehnikom Batik. Zatim je profesorica Jasminka Mezak, također s Učiteljskog fakulteta, potaknula računalno razmišljanje kod djece ali bez računala.

Ovog puta djeca su imala priliku sudjelovati na različitim i uzbudljivim aktivnostima iz područja znanosti.

Pod stručnim vodstvom doc. dr. sc. Marina Karuze s Odjela za fiziku i studentom Markom Mirosavom, maleni su dobili priliku upoznati neke od osnovnih pokusa i fizikalnih pojava vezanih uz elektricitet i magnetizam i naravno saznati jesu li te dvije grane fizike povezane.

Proučavali su različite vrste magneta i dobili mogućnost vidjeti njihovo djelovanje, a pomoću Wimshurstovog elektrostatskog stroja stvarali su iskre. Kako bi aktivnost bila još zanimljiva, stroj je bio spojen na kondenzator koji je između ploča imao lopticu koja je visila sa stalka. Kad je kondenzator bio nabijen loptica bi krenula udarati u ploče kondenzatora, što su brže djeca vrtjela stroj to je loptica brže udarala dok ne bi iskočila iskra.

Osim Wimshurstovog elektrostatskog stroja djeca su mogla vidjeti kako radi katodna cijev te kako je moguće pomoću magneta skretati snop koji se proizvodi. Za kraj mogli su vidjeti neke efekte inducirane električne struje pomoću magnetskog polja, bežično paljenje žaruljice, ispaljivanje i grijanje metalnih prstena i slično.

Profesorica Vedrana Mikulić Crnković i profesor Bojan Crnković s Odjela za matematiku ugostili su vrtić Đurđica upravo na Odjelu za matematiku! Djeca su provela dva sata u igri s neobičnim matematičkim didaktičkim igračkama i igrama. Djeca su bojala grafove, upravljala robotom, popločavala ravninu crtajući u programu Mornaments i sklapala 3D tijela. Ovo druženje je bilo posebno i po tome što su neke nove igre i igračake smišljene i printane na Odjelu za matematiku uz pomoć 3D printera.

Prepoznata je potreba za suradnjom Sveučilišta i dječjeg vrtića stoga se vidi dugoročnost projekt Čarobni dan te nastavak aktivnosti u budućnosti.


Sveučilišni Kampus dio je programa 27 susjedstava koji nastaje u sklopu Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020, programa koji pruža višestruke prilike za kulturnu razmjenu diljem cijele Europe, stvarajući neformalne mreže inter-susjednih kulturnih aktivnosti i nove društvene centre. Kampus kao jedno od 27 susjedstava jedinstven je primjer sinergije znanosti i kulture grada koja se događa na svim razinama.
__________________________________________________________________________________________________________________________
Sveučilište u Rijeci je tijekom 2017. godine oformilo širu radnu skupinu naziva
Kampus kreativni tim (KKT) u kojoj sudjeluje veći broj profesora/ica  asistenata/ica, kulturnjaka i studenata te operativni tim, Izvršni odbor KKT-a čija je zadaća koordinacija i operacionalizacija predloženih ideja, projekata i programa koji bi se kroz sljedeće dvije godine (2019./2020.) odvijali u suradnji Sveučilišta, EPK 2020. i građana/nki.
__________________________________________________________________________________________________________________________
Dječji vrtić Đurđice na Vojaku, čak šesti po redu novi vrtić koji je Grad Rijeka realizirao posljednjih godina. Vrtić provodi desetosatni redovni cjelodnevni program te ima upisano 170 djece. Nove su Đurđice, površinom čak pet puta veće od starog vrtića mogu primiti dvostruko više odgojnih skupina i svojim standardom predstavljaju maksimum hrvatskog odgojno-obrazovnog rada.