28. svibnja 2020.

Susjedstvo Kampus obilježava Europski dan susjeda već treću godinu za redom

Razglednica Susjedstva Kampus, prikazuje susret predstavnika susjedstva Kampus – prorektora Ružića, prof.dr.sc. Jurdanu Šepić i prof.dr.sc. Zeleniku s partnerima iz Trsta prof. dr. sc. Stefano Fantoni i Elisabettu Gregoric u svibnju 2019.

Susjedstvo Kampus kao dio programskog pravca 27 susjedstava već treću godinu za redom sudjeluje u posebno osmišljenoj akciji “Pozdrav iz …” odnosno zajedničkim slanjem velikog broja razglednica iz svakog pojedinog susjedstva. Ove godine Europski dan susjeda, obilježiti će se 29. svibnja, a dobiva jednu drugačiju dimenziju – stvarno iskustvo izolacije u kojoj nas je sve zajedno zatekao COVID-19. Dok se polako relaksiraju mjere ovogodišnje slanje razglednica preveli smo u digitalni format tako da će susjedstva slati e-razglednice putem elektroničke pošte.

Prethodnih godina iz susjedstava smo odaslali motive koje su na neki način opisivali teme i programske diskurse svakog pojedinog susjedstva i poslali smo ih na više od 2000 adresa po Europi i cijelom svijetu. U 2020. godini susjedstva šalju svoje uspomene s putovanja i susreta u svoja europska susjedstva u koje su putovali i u kojima su boravili kroz čitavu 2019. godinu.

Ove godine susjedstva odašilju poruku o prijateljstvu, o novim stečenim iskustvima u zemljama Europske unije i o temama koje su nam svima zajedničke ali i kao podršku svima koji su posljednjih mjeseci osjetili i osjećaju iznimno teške posljedice krize koja je nastupila.

Šaljući razglednicu pridružujemo se velikoj proslavi solidarnosti i razumjevanja različitih kultura europskih susjedstava odašiljući poruku i iz onih susjedstava koje nikada do sada nisu imala svoje razglednice.

Kako poslati razglednice?

S obzirom da razglednice šaljemo virtualno, pristupate im naravno virtualno – putem poveznice. Dovoljno je upisati elektroničku adresu primatelja/ice, odabrati razglednicu i kliknuti pošalji!


Proslava Europskog dana susjeda godišnje je događanje koje je otpočelo 1999. godine u Parizu, a kojeg danas obilježava više od 1450 gradova i mjesta u više od 36 europskih zemalja sa više od 30 milijuna sudionika.

1990. godine susjedi iz 17. pariškog arrondissementa osnovali su organizaciju Paris d’Ami, čija misija je bila usmjerena ka spajanju i pokretanju stanovnika u akciji protiv izoliranosti i socijalne isključenosti. Prvi Dan susjeda organiziran 1999. godine u organizaciji Paris d’Amis okupio je više od 10.000 građana iz 800 zgrada 17. arrondissementa koji su sudjelovali u proslavi. Kroz nadolazeće godine broj ljudi i pariških kvartova se povećavao, a proslavi su se pridružili i drugi francuski gradovi. 2003. godine susjedna Belgija odlučila je također sudjelovati u slavlju koji cjelom događaju nadalje daje europsku dimenziju da bi se 2004. manifestacija proglasila Europskim danom susjeda.

Cilj Europskog dana susjeda je podignuti svijesti o problemima otuđenja i usamljenosti, suodnosu individualizma i zajednice, kao i urbanim i sub-urbanim prostorima u kojima se te socijalne veze sve više gube i nestaju. Festivali u različitim gradovima okupljaju susjede kroz cijeli niz različitih aktivnosti koje organizira svako od uključenih susjedstava gradeći prostor zajedništva I omogućavajući susrete susjeda. Upravo ta vrsta susreta ukazuje na jaku zajednicu, podršku, osnaživanje, razumjevanje i uvažavanje različitih kultura.

Dan europskih susjeda 2020 dio je programskog pravca 27 susjedstava u sklopu projekta Rijeka 2020 Europske predstolnice kulture.