Studentska književna večer „Riječke perspektive“

Pod pokroviteljstvom Sveučilišta u Rijeci – Studentskoga kulturnog centra udruga studenata kroatistike "Idiom" organizira studentsku književnu večer na kojoj studentice i studenti Sveučilišta u Rijeci već 5. godinu zaredom predstavljaju svoje autorske radove.

Prvotna ideja pružanja jedinstvene platforme, konvergentnog mjesta kreativnoj spisateljskoj misli riječkih studenata polučila je književnim večerima i tiskanim knjižicama objedinjenih autorskih djela već petu godinu zaredom.

Ovogodišnje „Riječke perspektive“ trebale su se održati na proljeće, no s obzirom na situaciju, morale su biti odgođene za neko drugo vrijeme.

To neko drugo vrijeme je stiglo! Vidimo se u četvrtak, 29. listopada, u kultnom Palachu s početkom u 20h. na "Riječkim perspektivama" u ponešto promijenjenom obliku.

Također, zbog ograničenog broja sudionika, primamo prijave na rijecke.perspektive@gmail.com!


Književnu večer tradicionalno održavamo koncem svibnja, međutim epidemiološka situacija iziskivala je odgodu i prilagodbu svih naših projekata, tako i Perspektiva. Za razliku od uobičajeno prisutnih stotinjak osoba, Večer smo održali u intimnijoj atmosferi s tridesetak ljudi u publici. S obzirom na smanjeni opseg glasačke publike, prenosili smo Večer uživo na našoj Facebook stranici kako bismo omogućili autorima da dopru do šire javnosti. Dodijelili smo sveukupno četiri nagrade trima autoricama.

Prvo mjesto u kategoriji poezije, odabrao je žirij, a osvojila ga je Andrea Gašparović s radom Teorija relativnosti. U kategoriji proze, prvo mjesto osvojila je Nikolina Gunj s adom Homo Narrans. Većinu glasova publike u obje kategorije osvojila je Lucija Stambolija s izvedbom pjesme Uzet će nas, majko i proznog teksta Jutarnja izmaglica.

Voditeljica projekta je Sara Brozić, studentica FFRIa, a projekt je su(financirao) Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci.