23. rujna 2015.

Što nas očekuje na 2. STIFF-u ?

Pred selekcijski tim festivala ove je godine stavljen poseban izazov, da između više od 2000 pristiglih filmova, izaberu one koji ulaze u konkurenciju za glavne nagrade. Glavni natjecateljski program festivala, sastavljen je od 41 filma, od kojih su neki višestruko nagrađivani na prestižnim filmskim festivalima u svijetu, a drugi se premijerno prikazuju na STIFF-u.
Za detaljnije informacije o ovogodišnjem programu STIFF festivala možete skinuti programsku knjižicu ili provjeriti sve divne filmove koji će igrati na STIFF- u  online verziji !!

Catalogue online last

I ove godine, sadržaj festivala podjeljen je u tematske programske cjeline koje imaju jednu zajedničku nit. Ljubavne zbrke, koje otvaraju festival,kolekcija su «nestašnih priča» , filmova o romanticima, buntovnicima i maštarima koji ne pristaju na uobičajena rješenja i kompromise, te od života i ljubavi traže nešto više. U Opsjenama vrijeme kao da ne postoji, protagonisti ovih kratkih filmova kreću na emocionalna putovanja unutar vlastitih granica i onih koje postavlja društvo. U Gorko-slatkim pričama upoznat ćemo djevojku koja traži svoju biološku majku, dječaka koji se igra s kišom u dnevnom boravku i savršeno nesavršenu obitelj. Klopke pripovjedaju o životima “iz kufera”, o odlascima, povratcima, granicama i potragama za “domom”. Déjà vu nas pak podsjeća da neke tajne nije baš lako zataškati, jer prošlost se ponekad teško zaboravlja. Putovanje kroz mračne fantazije pokornog sado-mazo roba, plesačke strasti jednog poljskog stripera, nesporazum nakon provoda za jednu noć, to su samo neki od sažetaka posljednjeg programa STIFFa Ponoćne priče – filmske poslastice koje će vam zagolicati maštu …

Novost ovogodišnjeg STIFF-a je dječji program pod imenom Wonders / Čuda koji je pažljivo izabran za mlađu publiku i za one koji još uvijek vole bajke.

Međunarodni studentski filmski festival – STIFF  nastoji svake godine izdvojiti i temeljitije obraditi jedan filmski rod, žanr ili temu. Prošle smo godine popratni program Stiff festivala posvetili eksperimentalnom filmu, a ove je godine u fokusu animirani film. Uz devetnaest filmova u konkurenciji pripremili smo i popratni program Animafokus u kojem ćemo prikazati selekciju kratkometržnih animiranih filmova, malih fantazija, kritičkih ili pak humorističnih vizija i refleksija o suvremenom društvu, tehnologiji, identitetu, ljubavi i sjećanju.

Odsjek za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu gostovat će na STIFF-u gdje će predstaviti recentne radove ove škole. Selektorica programa, Ana Hušman, održat će kratak uvod u program, a nakon toga će riječka publika imati priliku vidjeti hrvatske animacije i eksperimentalne filmove, koje će predstaviti njihovi autori.

Na tribini pod naslovom “Mladi u filmskoj industriji; što i kako?”, osmišljenoj i moderiranoj od strane studenata Sveučilišta u Rijeci, pričati će se o ulasku mladih redatelja u svijet filmske industrije i potrebnim praktičnim znanjima i iskustvima, za uspješan ostanak u istoj. Gosti tribine su mladi riječki redatelji Zoran Krema, Igor Paulić  i Nikolina Hrga.

Polaznici Radionice pisanja filmske kritike pod vodstvom filmskog kritičara i profesora Filozofskog fakulteta u rijeci doc. dr. sc. Dejana Durića. Pratiti ce festival i pisati o njemu u svojim kritickim osvrtima na najsnaznija ostvarenja programa u konkurenciji.

Skinite pdf verziju kataloga : STIFF 2015 CATALOG  ili ga pogledajte online !