18. ožujka 2022.

[Produžen rok] STIFF: OTVOREN POZIV ZA UMJETNIČKE RADOVE

Izložbeni program 9. Međunarodnog studentskog filmskog festivala  

Rok za prijavu: 3. lipnja 2022.

Pozivamo vizualne umjetnike, dizajnere zvuka, performere te pojedince i kolektive iz ostalih kreativnih disciplina (informatičare, programere, pisce…) koji se bave temom IGRE da prijave svoje radove na izložbeni program 9. STIFF festivala. Pozivamo pisce i pjesnike otvorene za animaciju njihovih radova u izložbenom prostoru da prijave svoju poeziju ili kratke tekstove. 

Dobrodošle su raznolike perspektive, od socijalnih ili intimnih do konceptualnih pristupa temi igre. Prijave su otvorene za sve vizualne medije, performans, participativne radove i instrukcije, digitalne radove (GIF, mem, NFT, kompjuterska grafika, 3D objekti, video igre, web stranice, mobilne aplikacije, video radovi), instalacije, interaktivne objekte, strojeve, igračke, igre na ploči, klasične igre, kao i zvučne te tekstualne radove koji se mogu interpretirati u izložbenom ili javnom prostoru, a bave se temom igre u najširem smislu. 

Posljednjih osam godina STIFF festival razvijao je bogat popratni program koji dodatno razrađuje i komplementira tematski fokus glavnog filmskog programa. S naglaskom na suvremene umjetničke prakse, STIFF-ov izložbeni program okuplja umjetnike iz cijelog svijeta koji se bave relevantnim društvenim, političkim i intimnim aspektima svakodnevice. 

Ove godine festival posebnu pažnju posvećuje temi IGRE. Izložba želi okupiti međunarodne autore čiji radovi propituju značenje igre u suvremenom načinu života, koriste igru kao oblik komunikacije ili pak pozivaju publiku na interakciju s radovima. 

Kako prkosimo igrama koje su nam nametnute? Tko piše pravila? Budi li svijet u kojem živimo našu razigranost ili nas zarobljava svojim standardima? U svijetu koji potiče instant rješenja, kojim se aktivnostima okrećemo u potrazi za užitkom i znamo li kako usporiti? Ostavljamo li sebi prostora za pogreške? Kako gradimo odnose kroz igranje? Da li igre koje igramo u svojim zajednicama otvaraju prostor za suradnju ili za natjecanje? Bez obzira fokusira li se na rješavanje problema ili na istraživanje i maštu, igra nam također pruža privremeni bijeg od realnosti. Na koja mjesta odlazimo dok se igramo, koliko ostajemo tamo i je li nam teško vratiti se natrag?

Kao popratni program STIFF festivala, multimedijalna izložba teži pružiti posebno senzorno iskustvo koje će istražiti i obogatiti temu igre. 

Pozivamo vas da istražite mjesta u kojima se umjetnost, igra i društvene interakcije isprepliću. Tražimo radove koji će angažirati publiku i afirmirati iskustvo umjetnosti kao fizičko iskustvo. Izložbom želimo uspostaviti okvir za igru kako bi propitali svakodnevicu. 

Rok za prijave je 1. svibanj, 2022. 

Propozicije: 

-prijave se vrše putem google obrasca na poveznici

-prijavljeni radovi moraju biti originalno autorsko djelo

-jedna osoba može prijaviti najviše dva rada ili jednu seriju radova

-radovi trebaju biti u optimalnoj rezoluciji


Međunarodni studentski filmski festival / Student International Film Festival (STIFF) prvi je hrvatski međunarodni festival koji je posvećen isključivo studentskom filmu. Pokrenut je u produkciji Filmaktiva i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci, a ima za cilj predstavljanje najbolje svjetske studentske filmske produkcije. Posvećen je promociji studentskih filmskih radova i osnaživanju filmske i video produkcije u Hrvatskoj i u regiji. Pružajući uvid u radove kolega filmaša, potiče razmjenu ideja i prekograničnu suradnju u području filma, videa i animacije. Ulaz na projekcije ovog neprofitnog festivala je besplatan i to s ciljem upoznavanja što šire publike s iznimno kvalitetnim studentskim filmovima iz cijeloga svijeta.

STIFF je organiziran u partnerstvu sa Art-kinom, a sufinanciran sredstvima Sveučilišta u Rijeci, HAVC-a i Grada Rijeke.