13. srpnja 2021.

STIFF na Korzu

Na riječkome je Korzu na vanjskim izložbenim panelima danas, 13. srpnja 2021., održano otvaranje izložbe studentskih prijedloga vizualnih rješenja za 8. Međunarodni studentski filmski festival – STIFF, koji je ujedno i najavljen.

Izložbom su predstavljeni prijedlozi vizualnih rješenja studenata i studentica diplomskog sveučilišnog studija Vizualnih komunikacija i grafičkog dizajna Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

Izložbu i festival predstavili su Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke; direktorica Festivala Petra Čargonja (ispred udruge Filmaktiv), izv. prof. art. Aljoša Brajdić (ispred Akademije primijenjenih umjetnosti; mentor studentskih radova) te Jana Ažić, voditeljica Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci. 

Od danas, 13. srpnja pa sve do 20. srpnja 2021. na vanjskim postamentima na Korzu možete razgledati izložbu prijedloga vizualnih rješenja za ovogodišnji STIFF na temu „TIJELO“.

Međunarodni studentski filmski festival (STIFF) prvi je hrvatski međunarodni festival posvećen isključivo studentskom i debitantskom filmu. Pokrenut 2014. godine u produkciji Filmaktiva i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci (SKC) već sedam godina odvija se u Art-kinu Croatia.

Tema festivala svake godine oblikuje selektorski diskurs, definira popratni program, a time i sam vizual festivala. Ove godine STIFF daje fokus tijelu nastojeći produbiti razumijevanje odnosa tjelesnosti i pokretne slike kroz promišljanje tijela autora, tijela filma, tijela gledatelja i tijela u filmu.

Uz to što su studenti dio festivalskog tima od volontera do žirija, već tradicionalno studentice i studenti Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, pod mentorstvom izv. prof. art. Aljoše Brajdića, kreiraju i oblikuju dizajn STIFF-a ovisno o zadanoj temi. Rad na vizualnim rješenjima kroz nastavnu aktivnost primjer je dobre prakse kojom su studentice i studenti direktno uključeni u proces rada. Kroz godine su osmislili prekrasna inovativna rješenja od kojih je često vrlo teško izabrati samo jedno i upravo je to je razlog da podijelimo ove radove sa širom publikom na Korzu. 

Ove su godine studentice i studenti potaknuti da tijelo promišljaju kroz sve raznolike definicije te kao proces čije značenje i kapaciteti variraju ovisno o kontekstu u kojem se nalazi. Svojim rješenjima stoga promišljaju kako kultura oblikuje tijelo i upisuje u njega različita značenja, povezuje li nas tijelo sa svijetom ili nas od njega odvaja, te kada je tijelo medij spoznavanja, interakcije i intimnosti sa tijelom, a kada je prostor nelagode i sputanosti.

Vizualno rješenje studentice Gee Rajić odabrano je kao najbolje te će postati službeni vizualni dizajn, apliciran na plakate i sve promotivne materijale, ovogodišnjeg osmog STIFF-a, koji će se od 4. do 7. studenog 2021. održati u Art-kinu Croatia.

Uz sjajan filmski sadržaj, cilj je STIFF-a edukacija studentica i studenata uz praksu na terenu. Tako STIFF-ov festivalski tim mjesecima prije same izvedbe festivala vodi studentice i studente kroz specifične segmente organizacije i oblikovanja festivala poput PR-a, titlovanja filmova, prijevoda i koordiniranja popratnih programa. Studentice i studenti na taj način razvijaju svoje potencijale, uključeni su u proces učenja novih vještina i postaju dio festivala od studenata za studente.

Ove će se godine festival održati od 4. do 7.11. u Art-kinu, a očekuju nas brojne aktivnosti. Osim bogatog filmskog programa, tu je i svake godine sve jači izložbeni program u suradnji s Galerijom SKC – multimedijalna međunarodna izložba koja će dodatno razigrati temu tijela, potom filmske radionice i masterclassovi te diskurzivni program koji kroz razgovore s autorima i gostima tematizira šire društveno-kulturne konotacije gostujućih filmova. U filmskom programu, festival će riječkoj publici ponuditi najbolje od svjetske studentske produkcije kratkometražnih i srednjemetražnih filmova svih žanrova, od dokumentarnog preko igranog i animiranog pa sve do eksperimentalnog filma. 

Uz izložbu, stoga vas pozivamo da pratite i sam festival koji nam u studenom donosi filmske studentske dragulje iz čitavog svijeta.

Tekst: UNIRI

Galerija fotografija UNIRI