19. srpnja 2023.

STIFF last call za prijavu filmova – 24.7.2023.

Prvi hrvatski međunarodni studentski filmski festival, STIFF, produžio je prijave za studentske i debitantske filmove

Prošlo je 10 godina otkako je STIFF nastao kao prvi međunarodni studentski filmski festival u Hrvatskoj. Desetljeće kasnije, u punoj snazi ponovno poziva mlade autorice i autore, kao i debitante da se prijave svojim radovima i postanu dio filmskog programa.

Prijave za repertoar najboljih studentskih i debitantskih igranih, dokumentarnih i animiranih filmova, produžuju se do 24. srpnja 2023.

Tematski je fokus ovogodišnjeg izdanja STIFF-a “Desetljeće”, čime se festival želi osvrnuti na promjene, turbulencije, izazove i sazrijevanja koje su pratile ovaj period u svijetu i našim svakodnevnim životima.

Prijaviti se mogu filmovi nastali u periodu nakon 1. siječnja 2021. godine i koji nisu duži od 60 minuta. Iako sam naziv festivala sadrži “studentski”, prijave su otvorene i za debitantske radove, kao i za eksperimentalne filmove.

Nagrade koje STIFF dodjeljuje su one za najbolji igrani, dokumentarni i animirani film, kao i nagradu publike za najbolji film. Posebna priznanja mogu biti dodijeljena izuzetnim talentima.

Nije nužno da filmovi odgovaraju na temu festivala. Filmovi moraju biti na engleskom jeziku ili imati titlove na engleskom jeziku te se primaju isključivo putem FilmFreeway platforme, gdje je također moguće pročitati sva pravila prijave.

Festival će se održati od 22. do 26. studenog 2023. u Rijeci, a ulaz na sve projekcije je besplatan. Osim filmskog programa, festival prati i izložbeni program na kojem će se prikazivati radovi audio-vizualnih i izvedbenih umjetnika i kolektiva.

Koliko se STIFF afirmirao u svojem prvom desetljeću, svjedoči činjenica da je kroz devet godina na festivalu prikazano više od 450 igranih, dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih filmova iz cijelog svijeta.


STIFF je prvi hrvatski međunarodni festival koji je posvećen isključivo studentskom filmu.
Pokrenut je u produkciji udruge Filmaktiv i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci, a posvećen je promociji studentskih filmskih radova i osnaživanju filmske i video produkcije u Hrvatskoj i u regiji.

Više o samom festivalu možete saznati na poveznici.