16. svibnja 2014.

STIFF FILM FESTIVAL – PROGRAM

STIFF je međunarodni festival (28. – 30.5.) posvećen studentskom filmu s glavnom svrhom predstavljanja najbolje svjetske studentske produkcije lokalnoj riječkoj publici, a posebice studentima. Cilj je festivala ojačati lokalnu filmsku i video industriju pružajući uvid u rad drugih filmaša, potaknuti razvoj novih ideja te razviti međunarodnu suradnju u polju medijske produkcije.

Međunarodni studentski filmski festival / Student international film festival (STIFF) prvi je hrvatski filmski festival koji prikazuje isključivo studentske filmske i video radove. Pokrenut u produkciji Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci (SKC) cilj mu je najbolje svjetske studentske produkcije predstaviti lokalnoj riječkoj publici, a posebice studentima, te ojačati lokalnu filmsku i video industriju pružajući uvid u rad drugih filmaša, potaknuti razvoj novih ideja te razviti međunarodnu suradnju u polju medijske produkcije.

Od preko 600 prijavljenih studentskih radova iz cijelog svijeta, selektorice, riječke redateljice Maša Drndić i Sanja Marjanović, za glavnu selekciju odabrale su 50 filmova, različitih formi, žanrova i trajanja, koja će se tijekom tri dana trajanja festivala moći pogledati u Art-kinu Croatia.

Tročlani žiri festivala u sastavu: Dragan Rubeša – filmski kritičar,  Boris Ružić – filmski teoretičar i profesor na Filozofskom fakultetu u Rijeci, te doc. dr. sc. Dejan Durić – filmski kritičar i profesor na Filozofskom fakultetu u Rijeci, odlučiti će o najboljem filmu, redatelju / redateljici, montažeru / montažerki, direktoru / direktorici fotografije dok će i publika glasati za svoj najbolji film.

U sklopu festivala za zainteresirane studentice i studente održat će se i besplatna radionica pisanja filmske kritike koju će voditi Dejan Durić. Najbolji radovi polaznika biti će objavljeni na našem webu.

Letak_FINC-2