20. svibnja 2021.

STIFF 2021: „Tijelo vremena“ pobjedničko vizualno rješenje 8. STIFF-a

Studentice i studenti Vizualnih komunikacija i grafičkog dizajna (APURI) pod mentorstvom izv. prof. art. Aljoše Brajdića kreiraju i oblikuju vizualno rješenje svakog STIFF-a. Ove godine predložili su nam svoja kreativna rješenja na festivalsku temu tijela nastojeći produbiti razumijevanje odnosa tjelesnosti i pokretne slike kroz promišljanje tijela autora, tijela filma, tijela gledatelja i tijela u filmu.

STIFF tim danas je proglasio najbolje vizualno rješenje koje postaje službeni vizualni dizajn ovogodišnjeg 8. STIFF-a, koji će od 4. do 7. studenog 2021. održati u Art-kinu Croatia.

Pobjedničko rješenje za vizualni identitet 8. STIFF-a je „Tijelo vremena” studentice Gee Rajić koji je inspiriran vremenom kao osnovnim dijelom ‘filmskog tijela’. Negacijom prostora u formi plakata, naglasak se stavlja na nematerijalne strukture filma. Kao svojevrsna reimaginacija futurizma vizual se istodobno suptilno poigrava temom pandemije asocirajući na rendgenske snimke. Rad je odabran zbog svježeg pristupa temi, jasnoće i jednostavnosti izvedbe. Dizajn se ističe kao efektan i upečatljiv, te je uspješno prilagođen na ostale promotivne materijale.

Zahvalni smo svim studenticama i studentima koje i koji su uložili dodatni trud i koristili razne stilove, aplikacije, tehnike da od koncepta kreiraju vizualno rješenje.

Posebna pohvala ide Nori Bolanči za umjetnički rad, koji obrađuje temu tijela u zanimljivom konceptu i vizualnom rješenju koje i u fotografiji i u crtežu divno funkcionira.

Pohvaljujemo još i radove koji su ušli u uži izbor, ali iz umjetničkih preferencija, potreba teme i same vrste festivala ipak nisu odabrani: Ana Uremović, Diana Zubak, Antonio Filipović, Antonela Brenko i Lejla Tomić.


Uz sjajan filmski sadržaj, cilj je STIFF-a edukacija studentica i studenata uz praksu na terenu. STIFF-ov festivalski tim mjesecima prije same izvedbe festivala vodi studentice i studente kroz specifične segmente organizacije i oblikovanja festivala poput PR-a, titlovanja filmova, prijevoda i koordiniranja popratnih programa. Studentice i studenti na taj način razvijaju svoje potencijale, uče nove vještine i postaju dio festivala. Rad na vizualnim rješenjima primjer je dobre prakse kojom su studentice i studenti direktno uključeni u proces rada. Odabrani dizajn aplicirat će se na plakate, programske knjižice, platnene torbe, bedževe, mrežne stranice i sve ostale promotivne materijale festivala. Svi prijedlozi rješenja izloženi su na UNIRI panelima na Kampusu, a izložba će se postaviti i na postamentima na Korzu.