17. lipnja 2020.

Russian Circles (SAD) i Torche (SAD) headlineri sedmog izdanja Impulse Festivala

Bandove Russian Circles (SAD) i Torche (SAD) headlinere ovogodišnjeg sedmog izdanja Impulse Festivala (13.-19.11.) moći ćete poslušati 19. studenog 2020.

Antologijska instrumentalna post metal trojka Russian Circles zajedno s hvaljenom alter-rock senzacijom Torche zatvaraju sedmi po redu Impulse Festival. Fantastični gitaristički paket za nezaboravni koncertni doživljaj upotpunjuju oba benda koja dolaze u Rijeku s aktualnim albumima; Russian Circles s “Blood Year” izdanim za Sargent House, dok su Torche svoj peti album “Admission” objavili za Relapase Records. Glazbena kritika je rekla svoje visoko ocijenivši oba albuma stoga ne preostaje drugo nego uvjeriti se uživo.

Headlineri festivala na programu su u četvrtak, 19. 11. 2020. u Pogonu kulture.

Čikaški trio, Russian Circles oduvijek je istraživao dinamike glasnoće, a njihovi albumi vrtoglavo su se izmjenjivali između kaotičnih napada buke i smirujućih, uzvišenih melodija. Novi album, “Blood Year” izdan u kolovozu za Sargent House slovi za smiraj pred oluju: vješte kombinacije riffova, preciznost bubnja, raspon iz melankolije do nabrijana krešenda. Uvodne pjesme na albumu najbolje pokazuju gradaciju svih odabranih tonova, a kada se bubnjevi razbiju i izbrusi bas linija postaje očito zašto se bend vratio u svjetski poznati studio Stevea Albinija gdje su nastali albumi “Enter”, “Geneva” i “Memorial”.

Sa svojim posljednjim albumom napuštaju zvučno raskrižje različitih glazbenih staza kako bi ponudili najdirektniju i najsnažniju zbirku pjesama u svojoj diskografiji. U doba u kojem rock ploče često nastaju na kompjuteru, Russian Circles se odlučuju suprutno, zajedno kao bend u sobi za snimanje pratiti svaki ton svake pjesme organski, bez upotrebe kompjutera. Iako zadržava svu spretnost, višeslojne tehnike i dramatične skladbe, njihov zaštitni znak od početaka, “Blood Year” u potpunosti obuhvaća najsnažnije aspekte repertoara benda. Ukratko, isplatilo se čekati tri godine na njihovo novo izdanje.

Torche

Torche Band

Naviknuti smo zbog predrasuda ili nedovoljnog poznavanja nekoga/nečega (ne)svjesno to isto postavljati u određene okvire. Na sličan način gitarist, basist i producent Jon Nuñez govori o Torcheu kada ih se neprestano pokušava ugurati u neki specifičan žanr: “Kada nas pitaju kakvu muziku sviramo, ja im odgovaram: gromoglasni rock ‘n’ roll.“ Ovo je možda i najbolji način da ih se opiše, pogotovo kroz njihov posljednji, peti po redu album „Admission“. U posljednjih 15-ak godina trojka koju uz spomenutog Nuñeza čine gitarist i vokal Steve Brooks te bubnjar Rick Smith, nerijetko žanrovski prelazi iz dooma, sludgea i stoner rocka preko ostalih tipova rocka i metala. U stvaranju glazbe za „Admission“ svi su bili više uključeni nego prijašnjih godina, što je dodatno ojačalo koheziju benda, ali i finalni zvuk samog albuma. Može se reći da je to zapravo njihov najosobniji album, onaj koji ih ogoljuje pred publikom i prikazuje u pravom svjetlu; osjećaju se zadovoljno, svježe i tu pozitivnu energiju nastoje prenijeti svojoj publici na koncertima.


Ovaj nezaboravan gitarski rock-paket publika u Hrvatskoj moći će pogledati jedino na Impulse Festivalu i to u četvrtak, 19. 11. 2020. u riječkom Pogonu kulture.

Ulaznice:

Kupljene ulaznice za prvotni datum koncerta (proljeće 2020.) vrijede i za novi termin, dok svi ostali svoje ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 135 kuna mogu kupiti u riječkom Dallas music shopu, zagrebačkom Dirty Old Shopu te na svim fizičkim mjestima sustava Entrio kao i online na Entriovu webu. Ako ih ostane u prodaji, na dan koncerta za ulaznicu će trebati izdvojiti 165 kuna.

Studentice i studenti Sveučilišta u Rijeci uz predočenje x-ice i na dan programa plaćaju pretprodajnu cijenu ulaznica.

Sedmo izdanje Impulse Festivala održat će se od 13. do 19. 11. 2020.

Podsjetimo, Impulse je klupski boutique festival koji spaja riječke gradske lokacije s misijom promocije dobre glazbe i urbane kulture. Događaji koji se odvijaju tijekom trajanja festivala kroz različite medije tematiziraju glazbu, koja je okosnica i poveznica festivala. U duhu toga je i slogan ‘glazba je svugdje’, koji na jednostavan način komunicira i zaokružuje programsku shemu festivala. Zajedničku organizaciju Impulse Festivala potpisuju Distune Promotion i Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci, a za vizualni identitet festivala i ove godine zaslužan je dizajnerski studio Radnja iz Zagreba.