08. veljače 2023.

Razobličeni gradovi

Razobličeni gradovi diplomska je izložba autora Filipa Novaka koji u svom umjetničkom radu istražuje urbane prostore, interpretirajući ih kroz suptilan i minimalistički slikarski izričaj. Serija slika rađenih u tehnici ulja na platnu i medijapanu podsjećaju na nešto više tradicionalnije umjetničke prakse. Međutim, autor ovom serijom slika zapravo tematizira suvremeno društvo i uvijek aktualan sociološki problem alijenacije – otuđenja pojedinca od njegove okoline. U prikazima panorama i urbanih pejzaža želi naglasiti otuđenost kao posljedicu napretka i gospodarskog i tehnološkog razvoja čovječanstva. Pružajući širu sliku u doslovnom i alegorijskom smislu, naglašavajući apsurdnost takvog razvoja, stvarajući nadrealan, a opet realističan i surov svijet kojeg prožima vizija bliske budućnosti, autor gradi distopijski ambijent u galerijskom prostoru te to čini otkrivanjem i skidanjem slojeva današnjice.

Radovi su nastali pod mentorstvom red. prof. art. Emilije Duparove i dr. sc. Katarine Rukavine te asistentice Mirne Kulteše.

Vizual: Marko Mrvoš

Filip Novak rođen je 1998. godine u Čakovcu, gdje pohađa opću gimnaziju. Preddiplomski studij  Primijenjene umjetnosti na Akademiji primijenjenih umjetnosti završava 2020. godine pod mentorstvom prof. Ksenije Mogin. Trenutno je student 2. diplomske godine primijenjenog slikarstva. Uz slikarstvo djeluje na području umjetničke obrade stakla gdje sudjeluje na brojnim radionicama i projektima od kojih se ističe asistiranje i rad na restauraciji vitraja katedrale sv. Jakova u Šibeniku (2019./2020.) Također djeluje i u području scenografije gdje je u sklopu vannastavnih aktivnosti sudjelovao na projektima poput Platforme za eksperiment 1.3. predstavljene u galeriji VN u Zagrebu (studeni 2020.), te Platforme za eksperiment 4.2 predstavljene u galeriji Laurus (studeni 2021.) Odabran je za rad  maketa prema primjerima scenografa Sergija Glumca za potrebe izložbe „Retrospektiva Sergija Glumca“ u galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu (studeni 2021.), suorganizator je slikarske radionice „Slikarski (p)okušaj“ u Rijeci (svibanj 2022.), izlaže i sudjeluje na studentskom bijenalu scenskog dizajna u Novom Sadu u sklopu projekta EPK 2022 (rujan 2022.), te na manifestaciji ArtZagreb (izložba „Petolik“).

Otvorenje diplomske izložbe održano je 17. veljače. Više o izložbi možete pogledati ovdje.


Izložba je dio projekta APURI studenta Filipa Novaka. Projekt se provodi uz financijsku potporu Sveučilišta u Rijeci – Studentskog kulturnog centra.