Razgovor starih i novih medija

Studentice i studenti okupljeni u udruzi ''Inicijativa kulturalnih studija'' - IKS na Filozofskom fakultetu u Rijeci, kroz svj projekt "Razgovor starih i novih medija" žele prikazati, dati počast i podići razinu svijesti o redatelju Jovanu Joci Jovanoviću i njegovom stvaralaštvu.

Scena iz filma Mlad i Zdrav kao Ruža

Projektom želimo pokazati veliki potencijal interneta da remedijalizira kulturne tvorevine. Na primjeru dvaju filmova, "Mlad i Zdrav kao Ruža" i "Pejzaži u Magli", odat ćemo počast kontraverznom redatelju Jovanu Joci Jovanoviću koji je u svoju filmsku praksu primijenio internet, te dvama starim filmovima dao novi život.

Više o kontroverznom redatelju..

Jovan Joce Jovanović je jugoslavenski redatelj koji je bio jedan od kontroverznijih na tadašnjoj sceni. U svom radu on provocira i baca svjetlo na probleme i paradokse vremena u kojem su filmovi stvarani. U središtu našeg projekta je prikazivanje tog subverzivnog bunta od strane filmskog teoretičara i intelektualca. Nešto što može biti samo jedna hermetična kritika status quoa, u Jovanovićevim filmovima je to napravljeno s neizmjernom aktualnošću i interesantnom izvedbom koja je spremna privući i naizgled filmskog neznalca.

Red nekad zabranjenih filmova, red komentara samog redatelja i red raspreve, odličan recept za zabavu!


Usprkos cjelokupnoj situaciji, 18. i 19. lipnja 2020. godine se održalo gledanje filmova redatelja Jovana Joce Jovanovića u prostorijama Filodrammatice. Prvoga dana se prikazivao film Mlad i Zdrav kao Ruža (1971) s nešto manjim odazivom. Drugog dana se prikazivao film Pejzaži u Magli (1984) gdje nas je ugodno publika iznenadila svojim odazivom. Uspješno smo odali počast redateljovom shvaćanju važnosti interneta. Odnosno u ovom primjeru je to Youtube, čija uloga je revitalizanje određene kulturne tvorevine, točnije filmskog stvaralaštva koje bi inače bilo skoro pa zaboravljeno, a samim tim i teško dostupno javnosti.

Također smo uspjeli prikazati opskurne strane jugoslavenskog filma, široj publici koja nužno nema doticaj s tim diskurzom.

Osim toga, pomogli smo osvijestiti dio studentske zajednice, o postojanju Filodrammatice te mogućnosti organiziranja događaja u njihovim prostorijama.

Voditelj projekta je Ivar Maštruko, student FFRI, a projekt je su(financirao) Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci.