21. lipnja 2016.

Radionica : Gangplank :

gangplank cover

Galerija SKC poziva vizualne i multimedijalne umjetnike i umjetnice: koreografe i režisere, dramaturge, filozofe, teoretičare, glazbenike, plesače, glumce, tehničare rasvjete, tona i videa, a posebice zainteresirane studentice i studente na sudjelovanje u riječkoj sesiji berlinskog kolektiva Gangplank koja će se održati od 28. lipnja do 9. srpnja 2016.

Gangplank je međunarodna suradnička umjetnička platforma koja se bavi istraživanjem interdisciplinarnog stvaralačkog procesa u izvedbenim umjetnostima, s posebnim naglaskom na tehnologiju kao sve prisutnije dramaturško sredstvo. Gangplank je fluidno okupljanje umjetnika i umjetnica, tehničara i tehničarki, teoretičara i teoretičarki iz područja izvedbenih umjetnosti, a realizira se kroz besplatne kontinuirane radioničke i rezidencijalne programe diljem Europe.
Naglasak Gangplanka je na interaktivnosti i umrežavanju, omogućavanju transfera znanja na ne-hijerarhijski i transdisciplinarni način, strategiji za razvoj zajedničkih alata, principu open sourcea, mjestu i važnosti tehnologije u stvaranju izvedbe, diskusija prakse i teoretske pozadine, dokumentacija i objavljivanje rezultata svakog susreta.

Pod vodstvom umjetnika Brune Pocherona i umjetnice Emese Csornai uspostavit će se grupa motiviranih tehničara i tehničarki te umjetnika i umjetnica koji će svoje interese, sposobnosti i osobna znanja usmjeriti k zajedničkoj konceptualizaciji i realizaciji slobodnih softverskih alata za scensko izvođenje, pojedinoj ideji/problem/projektu svakog sudionika pristupit će se s različitih gledišta ne bi li se pronašlo najbolje rješenje.
Tijekom ovog Gangplank sastanka u Galeriji SKC sudionici će se također upoznati s različitim programima pomoću kojih se tehnologija može koristiti kao dramaturško sredstvo te metodama korištenja digitalnih medija, poput crtanja svjetlom ili prikupljanja zvuka.

ime i prezime, kontakt telefon i kratki opis ideje/problema/projekta s kojim se želi sudjelovati, a šalje se na skc.galerija@gmail.com s naznakom Gangplank.

Broj sudionika je ograničen, a rok za prijavu je 25. lipnja.


Bruno Pocheron francuski je umjetnik s berlinskom adresom. Djeluje internacionalno ponajviše kao oblikovatelj svjetla, ali i kao tehnički direktor, dizajner scene i oblikovatelj zvuka.
Inicirao je, zajedno s Isabelle Schad i Renom Andersonom, platformu Good Work, koja je usmjerena na reprezentaciju i percepciju tijela na sceni i u društvu.
Trenutno je uključen u scenske projekte s Nancy Banfi (Berlin), Annie Dorsen (New York), Mette Edvardsen (Brussels), Alix Eynaudi (Wien), Anne Juren (Wien), Aline Landreau (Berlin), Martin Nachbar (Berlin), and Doris Uhlich (Wien).
Koordinira Wiesenburghalle (Wiesen55 e.V.), kolektivni working space u Berlinu, i jedan je od pokretača otvorene suradničke mreže Gangplank. Bavi se razvijanjem dramaturških, tehnoloških i komunikacijskih alata za mrežni suradnički proces.

Emese Csornai mađarska je umjetnica s berlinskom adresom. Djeluje internacionalno na području vizualnih i izvedbenih umjetnosti, specijalizirajući se za instalacije, performans i oblikovanje rasvjete. Studirala je arhitekturu u Budimpešti a BA stekla na Gerrit Rietveld Academy u Amsterdamu 2009.
Njezin rad stipendirali su Saint Gobain glass solutions, AFK, VSB fonds, Rabobank, Dansmakers Amsterdam, 2Turven Hoog Festival and Materiaalfonds. Režirala je performanse On being ill, A Forest, Drop Yet Sea i Doos te izlagala na brojnim skupnim i samostalnim izložbama. Radila je za Mono dance collective, Monday Match series i za Overtoom 301 u Amsterdamu. Zajedno sa Silvijom Bennett pokreće TrioCo. Performance trio. Alexandra Bachzetsis, Julyen Hamilton, Maya M. Carroll, Katie Duck, Sabine Molenaar, Kenzo Kusuda, Michael Schumacher, Makiko Ito, Miri Lee, Khouloud Yassine, Lily Kiara, Marek Jason Isleib, Alfredo Genovesi, Georgi Sztojanov, Gabor Csongradi samo su neki od umjetnika i umjetnica s kojima je surađivala.

Gangplank podržavaju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Rijeka – odjel za kulturu.