12. listopada 2021.

PRESJEK IMPULSE FESTIVALA 2021.

8. izdanje glazbeni Impulse festival održalo se od 6. do 12. listopada 2021. godine, i kao i prijašnjih godina donijelo je puno događanja – različite koncerte, filmove, sajam, tribine i radionice i to na nekoliko lokacija u gradu Rijeci.

Program

Film – “One su tu” @ Art-kino Croatia, 20h

Osmo izdanje Impulse Festivala, svečano je otvoreno srednjometražnim dokumentarnim filmom ”One su tu”. Film prati četiri kantautorice i dva benda – Saru Renar, Ninu Romić, Billie Joan, Mary May, Punčke i Seven Mouldy Figs. U filmu se prikazuje njihova iskustva kao žena u glazbenoj industriji.

Koncert – Sara Renar@ botel Marina, 21.30h

Odmah nakon prikazivanja filma “One su tu”, jedna od protagonistica filma, Sara Renar je održala koncert. Ova višestruko nagrađivana zagrebačka kantautorica pripada skupini prestižnih glazbenih imena nove generacije u regiji. U posljednjih 5 godina, odradila je oko 25 koncertnih nastupa, a na Impulse festivalu je promovirala svoj posljednji studijski album “Šuti i pjevaj” u pratnji benda.

Glazbeni osvrt – “Healing Sounds – Croatia Earthquakes Relief Project” @ Tunel, 21h

Drugog dana festivala održao se Glazbeni osvrt na kompilaciju ‘Healing Sounds’ stvorenu kako bi se pomoglo potresima pogođenim krajevima Hrvatske. Ovaj dobrotvorni kompilacijski album “Healing Sounds – Croatia Earthquakes Relief Project” domaće elektroničke scene, objavljen je na godišnjicu potresa koji je pogodio Zagreb 22.3.2020. Uz izdavačku podršku etikete PDV, domaći producenti okupili su se, priloživši svoje kompozicije za ovu prigodu. Na Glazbenom osvrtu gosti su bili Jan Kinčl (Zagreb), Nenad BarićFunk Guru (Zagreb), kao idejni začetnici i osobe koje su stvorile kompilaciju, a sve je moderirao Vojko Mecena.

Koncert  – Ochi, Paper Tigers @ The Beertija, 21h (40/60 kn)

U petak su održana dva koncerta na različitim lokacijama. U The Beertiji su nastupali PAPER TIGERS, mješovita žanrovska kombinacija oformljena u Rijeci krajem 2017. godine, idejom trojice kolega i prijatelja s lokalne demo scene. Predstavili su svoj prvi EP pod nazivom ”Into Oblivion”. Nakon njih uslijedio je nastup riječkog banda OCHI, koji su uspješno upakirali buku, tremor i distorziju.

Koncert – ŽEN @ botel Marina, 21h (40/60 kn)

Paralelno se na botelu Marina, održavao koncert audio vizualnog sastava iz Zagreba, ŽEN. Došle su s aktualnim singlom “Uroni u san” te najavile svoj četvrti album.

Subota, odnosno četvrti dan festivala značio je cjelodnevni program s hrpom dobre glazbe i druženja u open air boutiqe konceptu. Suvremeni zvuci osamdesetih kao most između generacija.

Sajam ploča @ Kružna ulica, od 10h do 17h (ulaz slobodan)

Od jutarnjih sati već su se tradicionalno okupili ljubitelja gramofonskih ploča, ali i drugih glazbenih formata na 16. sajmu ploča u Kružnoj ulici.

Radionica – “Mile i njegov dj pu(l)t”

Paralelno sa sajmom ploča, na sveučilišnom Kampusu održavala se radionica DJ-inga. Voditelj radionice je bio Mirko Trkulja, poznatiji kao Mile voli Disko. Svoje dvadesetrogodišnje iskustvo, prenio je na nove mlade nade. Radionica se sastojala od narativnog (uvodnog) dijela, ali i puno bitnijeg, praktičnog gdje su se na opremi s ponekim trikom te savjetom polaznici okušali u DJ-ingu.

Koncert – Pomelo Chess Society, Lelee @ The Beertija, 21h (30/50)

Večernji dio četvrtog dana festivala donio je brojne koncerte! Pomelo Chess Socitey i Lelee svirali su u The Beertiji. I dok su Lelee razigrana ljubljanska indie/post-punk sekcija sa ženskim vokalom, Pomelo Chess Socitey je instrumentalni rock trio iz Rijeke, koji je predstavio novi glazbeni pravac – Šah Math Rock.

U pogonu kluture okupili su se Impulse x Velvet: Svemirko, pocket palma, Dino&Dino dj set, doktor

Predstavnici eklektičnog clubbing programa “TIPSY” i krčkog Velvet Festivala, Dino & Dino, donijeli su svjež svjetski zvuk u samo za to preuređenu Kružnu ulicu u Rijeci od podneva nadalje.

Publiku su nastavili zabavljati zagrebački Svemirko koji žanrovski postavlja nove trendove koji pomiče ili štoviše uklanjaju granice pop glazbe.

Zagrebačka pocket palma (Anja Papa i Luka Vidović) nas je svojim instrumentalnim dionicama vratila u osamdesete, a tekstovima u njima poznatiju prošlost – doba CD-a i preklopnih mobitela, školskih plesova i slomljenih srca…

Nakon Zagrepčana, okupljeni su imali priliku slušati Doktora, odnosno Antonija Livaića. Relativno novo ime na riječkoj elektro sceni, koji je privukao pozornost sa specifičnim žanrovskim spojevima koji variraju od trapa i indiea do synth popa.

Film – “Jedno dobro putovanje” @ Art-kino, 20h  (ulaz slobodan)

U nedjelju je u Art kinu je prikazan film “Jedno dobro putovanje” mlade redateljice Sare Huskić. Film prati tri riječka glazbenika Krivac, Moris i Marin – tri japanska premijera, tri socijalna izopćenika, tri glazbenika iz fotelje koji idu na jedno dobro, desetogodišnje putovanje.
Projekciji su prisustvovali i redateljica filma Sara Huskić kao i sami akteri. Nakon toga je u Dnevnom boravku uslijedio poseban glazbeni štimung, dj set u režiji Japanskih Premijera.

Tribina – “Game Changer” @ The Beertija, 20h (ulaz slobodan)

Posljednjeg dana festivala, održala se tribina “Game Changer” na temu promjena u glazbenoj industriji koje je uzrokovala covid pandemija. Gosti tribine su bili: Berislav Marszalek (direktor Entrio.hr), Ilk Čulić (glavni urednik Radio 808, Zagreb) i Ana Antonova (dj-ica, Rijeka). Kroz otvoren pristup, razgovor i pogled u budućnost tribinu je moderirao Stjepan Gillich (Distune promotion).

Osvrt organizatora na ovogodišnji festival pročitajte na poveznici ili pogledajte na videu.

Pratite novosti o Impulse festivala na Facebooku i Instagramu.


Impulse je klupski boutique festival koji spaja gradske lokacije s misijom promocije dobre glazbe i urbane kulture. Događanja koja se odvijaju tijekom trajanja festivala kroz različite medije tematiziraju glazbu, koja je okosnica i poveznica festivala, u duhu čega je i njegov slogan – „glazba je svugdje“.