23. studenoga 2018.

Predavanje: Darko Fritz – Umjetnost u javnom prostoru

Posjet umjetnika Darka Fritza Sveučilišnom kampusu

U sklopu rezidencijalnog programa „Vitamin D“, koji je dio  programskog pravca 27 susjedstava, Sveučilište u Rijeci će ugostiti zagrebačkog multimedijalnog umjetnika Darka Fritza. Umjetnik će u sklopu svog posjeta Kampusu, 26. studenog u 16 sati održati predavanje „Umjetnost u javnom prostoru“  na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci (prostorija 210). Predavanje je otvoreno za javnost.

Search, horitkulturalna_Instalacija, 2.2 x 20 m, Rajka, 2012

Darko Fritz: Search, instalacija s rastućom metvicom, tromeđa Slovačke, Austrije i Mađarske, iz serije Migrant Navigator, 2012., kustosica Zuzana Duscho za Culburb (Cultural Acupuncture Treatment for Suburb)

Multimedijalni umjetnik Darko Fritz će posjetiti Sveučilišni Kampus kako bi istražio lokacije i uvjete za izvedbu svojeg budućeg rada u formi hortikulturne instalacije. U svom umjetničkom radu Darko Fritz koristi razne medije – kritički prateći razvoj tehnologije koja mijenja društvo, no ostvaruje i niz projekata u netipičnim medijima i u javnom prostoru, kao što su regulacija tramvajskog prometa i hortikulturne instalacije. Preuzima gotove medijske sadržaje, primjerice obavijesti o serverskoj grešci na internetu, koje transponira u druge medije, organske ili nisko i visokotehnološke.

Darko Fritz, umjetnik, istraživač, kustos suvremene i medijske umjetnosti, grafički dizajner i oblikovatelj izložbi, studirao je arhitekturu u Zagrebu i vizualnu umjetnost na Rijkakademie van beldende kunsten u Amsterdamu. Član je strukovnih organizacija HDLU, ULUPUH, HZSU i AICA. Umjetnički rad je predstavio na 20 samostalnih i više od stotinu grupnih izložbi diljem svijeta. Uz odabir suvremene umjetničke produkcije kroz program Siva zona u Korčuli, kustos je niza izložbi o povijesti suvremene i medijske umjetnosti od kojih izdvajamo „Bit international“, „[Nove] tendencije“, „Kompjuteri i vizualna istraživanja“, „1961 – 1973“, „Neue Galerie“, „Histories of Post-digital: 1960s and 1970s Media Art Snapshots“, Istanbul, 2014.

——————–

„Vitamin D“ županijska je mreža umjetničkih rezidencija, koja se razvija u sklopu Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020 – 27 susjedstava na području cijele Županije, a tematski su usmjerene na lokalitete i mikro-situacije u zajednici. Sam naziv programa – Vitamin D – potekao je od ideje da se sjeverno-europske zemlje, u kojima nedostatak sunca i lijepog vremena te manjak vitamina D utječe na ljude, spoje sa sunčanim jugom.

Sveučilišni Kampus dio je programa 27 susjedstava, programa koji pruža višestruke prilike za kulturnu razmjenu diljem cijele Europe stvarajući neformalne mreže inter-susjednih kulturnih aktivnosti i nove društvene centre. Kampus, kao jedno od 27 susjedstava, jedinstven je primjer sinergije znanosti i kulture grada koja se događa na svim razinama.