22. travnja 2021.

POZIV NA *online* RADIONICU I IZLOŽBU ‘Urbane vibracije: zvukovi iz susjedstva’

Međunarodni studentski filmski festival (STIFF) i udruga Filmaktiv pozivaju na radionicu izrade umjetničkog rada pod mentorstvom njemačkog umjetnika Gabriela Henschea.

Radionica je dio Zvučnih okupacija, popratnog programa 7. STIFF-a održanog u studenom 2020. godine koja je prilagođena novonastalim uvjetima epidemiološke situacije.

Centralni fokus radionice je na proučavanju urbanih zvučnih pejzaža, istraživanju ambijenata i  promjena koje se događaju u zvuku svakodnevice. Sudionici radionice savladavati će praktične vještine snimanja zvuka s naglaskom na napredne  tehnike snimanja na terenu. Po istraživanju tehnoloških mogućnosti snimanja, fokus će se prebaciti na razvoj ideja  i koncepata te će sudionici biti u prilici razraditi vlastiti site-specific audio rad koji će dominirati  određenom lokacijom u gradu. Sintetizirajući se s već postojećim vizualnim i auditivnim  senzacijama, ritmom, putanjom, koloritom i dinamikom kretanja – audio intervencije  će kreirati nove  zvučne pejzaže, pokrenuti “žive slike” u prostoru. Radovi će biti izloženi za javnost po završetku  radionice.  

Radionica će se održavati na engleskom jeziku i otvorena je za sve zainteresirane za istraživanje  zvuka i snimanja, neovisno o prethodnom iskustvu.  Broj sudionika je ograničen. 

KAKO SE PRIJAVITI 

rok za prijavu je 25.4.2020. 

– prijave se pišu na engleskom jeziku

DETALJNIJE O RADIONICI

Zvukovi iz susjedstva/radionica audio šetnje Gabriela Henschea

Radionica će se održavati online, a sudionici će imati pristup analognoj opremi i djelovati u svom izvanmrežnom okruženju.

Datumi:

četvrtkom

  1. travnja, 18 – 20 sati
  2. svibnja, 18 – 20 sati
  3. svibnja, 18 – 20 sati 

subota

15. svibnja u 18 sati (prezentacija)

U filmu Alfreda Hitchkocka ‘Prozor u dvorište’ (1954.) glavni protagonist zbog osamljenosti unutar svoja četiri zida postaje voajer i svjedok promatrajući ljude i njihove želje, ponore i banalnosti kroz prozore stambenog bloka na suprotnoj strani njegova prozora. Na temelju naših iskustava lockdowna u radionici istražujemo vlastite četvrti. Prikupljamo, istražujemo i zamišljamo priče vlastitih prostora, na temelju kojih razvijamo audio šetnju koja započinje točno ispred vrata vlastitog doma. Tijekom ove radionice naučit ćemo kako razviti i snimiti binauralni audio hod, koji nam omogućuje stvaranje iskustva uronjenog u audio šetnju u kojoj se stvarnost i fikcija ne mogu jasno razdvojiti.

Radionica će se održati na engleskom jeziku i otvorena je za sve zainteresirane za istraživanje zvuka. Bez obzira dolaze li s puno iskustva ili vrlo malo, nebitno je – važno je koliko su spremni naučiti, proširiti svoje vještine i razviti audio šetnju. Ovisno o želji sudionika, rezultirajuća audio šetnja podijeliti će se sa širom publikom nakon radionice.

Program financira Društvo hrvatskih filmskih redatelja DHFR.


GABRIEL HENSCHE 

Gabriel Hensche * 1986. u Dresdenu (DE), studirao je vizualne umjetnosti u Stuttgartu (kod Christiana Jankowskog) i Tel Avivu. Živi i radi u Stuttgartu i Berlinu.

Njegov audio radovi, izvedbe, pokretne slika i instalacije ulaze u dijalog sa situacijom i okolnostima iz kojih proizlaze i bave se pitanjem kako percipiramo okolinu i kako konstruiramo percepciju na temelju svojih iskustava – u odnosu na druge ljude ali i nove tehnologije koje sve više zasićuju svakodnevicu. Ova djela često se nalaze na granici  fikcije i stvarnosti, istražuju suvremene sustave vjerovanja kroz odjeke, izmjene i raspršivanje modela objašnjenja kako bi se istražile mogućnosti za zajedništvo i suživot.

Njegov rad predstavljen je u širokom spektru konteksta, uključujući Kunst-Werke Berlin (DE), Project Anywhere (NY), B-Tour Festival (DE, SRB), Nida Art Colony (LT), Cité Internationale des Arts, Paris (FR) Art Cube Jerusalem (IL), Viafarini, Milan (IT), Akademie Schloss Solitude (DE), Württembergischer Kunstverein (DE), Sinopale (TR), Brooklyn Film Festival (US), Slamdance Film Festival (US), Manifesta 11, Cabaret der Künstler (CH). 

Od 2017. godine, na mjestu voditelja režije, pomaže izgraditi Campus Gegenwart (DE), centar za umrežavanje u praksi i promišljanju u suradnji Državnog sveučilišta za glazbu i izvedbene umjetnosti i Državne akademije likovnih umjetnosti Stuttgart. U tom kontekstu stekao je predavačka iskustva s interdisciplinarnim skupinama učenika, uključujući likovne umjetnike, izvođače, glazbenike i skladatelje.

Više na: www.gabrielhensche.com