06. listopada 2015.

Pobjednički filmovi 2. STIFF festivala

Međunarodni studentski filmski festival-STIFF zatvoren je jučer dodjelom nagrada i programom “Ponoćne priče” kojima su zagolicali maštu publike. U konkurentskom program festivala bilo je 40 filmova od kojih 8  dokumentaraca, 19 animacija te 14 igranih filmova. Žiri u sastavu, Igor Paulić Dragan Rubeša Toni Jurčić (Filozofski fakultet) za igrani film; Aleš Suk, Marta Batinić, Nikolina Hrga (Akademija primijenjenih umjetnosti) za dokumentarni film i Martina Perkušić, Ana Hušman, Loris Matešić (Filozofski fakultet) za animirani film, dodjelili su nagrade i posebna priznanja po kategorijama sljedećim filmovima:

 
1.Vjernost laurel

 

NAJBOLJI IGRANI FILM

“Vjernost” Ilkera Çataka

Prožimajući političko i intimno, autor sjajno detektira previranja u Turskoj danas u diskursu pitanja kako bi običan građanin trebao postupiti u odabiru između konformizma i akcije.

Some of us laurel

POSEBNO PRIZNANJE

“Neki od nas” Anje Kavić

Autorica u jednom kontinuiranom kadru majstorski gradi tenziju ali i bizarnu kemiju između dvije sestre u prostoru napuštenih oronulih vlakova čije tračnice poput njihova odnosa ne vode nigdje, promatrajći njihov rivalitet, frustracije i bezumlje.

A Wee Night In laurel

NAJBOLJI DOKUMENTARNI FILM

“Večer udvoje“ Stuarta Edwardsa

Glavna nagrada je dodijeljena poetičnom portretu pitoresknog svijeta ljubavi, filmu A wee night in, autora Stewarta Edwardsa. Autor je uspio taj prostor istkan od krhkih niti vremena i emocija, na empatičan i duhovit način te izvrsnom kamerom, prenijeti u medij dokumentarnog filma, čime je zaslužio glavnu nagradu za dokumentarni film.

5.Vucje igre laurel

NAJBOLJI ANIMIRANI FILM

“Vučje igre“ Jelene Oroz

Glavnu nagradu za animirani film dodjeljujemo autorici koja hrabrim režijskim postucima, dojmljivim cjelokupnim likovnim pristupom i specifičnom nadrealnom atmosferom upotpunjenom začudnim humorom pokazuje iznimnu vještinu korištenja medija animacije. Majstorski baratajući ovim alatima, pripovijeda nam filmsku priču koja se može ostvariti samo kroz animirani film.

1.Rossopapavero laurel

POSEBNO PRIZNANJE

“Rosso Papavero“ Martina Smatane

Posebno priznanje dobiva film čija estetika nadilazi klasične kategorizacije te izravno spaja različite tehnike animacije, tvoreći čarobnu sliku djetinjstva. S lakoćom nam pruža uvid u zadivljujući svijet dječje mašte u koji se svi uvijek iznova želimo vratiti.

12091309_702212706547017_8870701781586944588_o

NAGRADA PUBLIKE

“Survey About Men” by Mateusz Głowacki

Kvaliteta filmova prikazanih na festivalu, još jednom je dokazala kako filmovi nemaju nikakvih dodirnih točaka s ‘amaterskim prosedeom’ s kojim se prečesto povezivao studentski film.

Festival iz godine u godinu raste, ne samo brojem prijavljenih filmova kojih je ove godine pristiglo preko 2000, već i popratnim sadržajima od kojih izdvajamo dječji program, program animafokus koji se smjestio u galeriji OKC Palach, gostovanje odsjeka za animirani film i nove medije ALU Zagreb i tribinu o mladima u filmskoj industriji.

Raste i broj redatelja koji o svojem trošku odlučuju sudjelovati u festivalu. Ove godine smo osim redatelja iz regije imali u gostima i ekipu filma “Prvi dan Ljudske povijesti”.

Riječka publika prepoznaje kvalitetu sadržaja pa je ove godine zabilježen veći interes za programe STIFF-a. Ovoj je iznimno važno jer su i ove godine gledatelji odlučili koji će film dobiti nagradu publike. “Istraživanje o muškarcima“ dokumentarac redatelja Mateusza Głowackog, ove je godine osvojio najveći broj glasova, te nasmijao i zaintrigirao STIFF-ovu publiku pričama nekolicine žena o njihovim očekivanjima od muškaraca.

STIFF nije samo festival studentskog filma. Želja nam je da izrastemo u okupljalište mladih filmaša iz cijelog svijeta . Mjesto gde će se razmjenjivati ideje, učiti i ostvarivati nove buduće suradnje. Lokalnoj zajednici donjelo bi to novu perspektivu o filmu i sadržaj kakav ne postoji nigdje u regiji.