08. studenoga 2021.

Pobjednice i pobjednici 8. STIFF-a

U nedjelju, 8. studenog 2021., posljednjeg dana programa, članovi žirija za sve tri kategorije – igrani, dokumentarni i animirani film, imali su pune ruke posla biranjem najboljih od najboljih na ovogodišnjem Međunarodnom studentskom filmskom festivalu.

Posljednji je dan festivala održana ceremonija dodjele nagrada za najbolje filmove u kategoriji dokumentarnog, igranog i animiranog filma. Tako su od ukupno 700 prijavljenih i 38 odabranih (prikazanih) filmova, nagradili:

Žiri za dokumentarni film u sastavu Goran Dević, Bela Bračko-Milešević i Sara Huskić nagradili su film Sad sam ja Irena, autorice Jasmine Beširević (ADU Zagreb) uz obrazloženje

Mlada autorica minimalnim sredstvima uspjela je svoju protagonisticu navesti na filmsku introspekciju jedne osobne traume. U redateljski čistom i ljudski ravnopravnom odnosu zajedno su kreirale dramsku situaciju od koje je nastala ova briljantna dokumentaristička minijatura. Zbog autorske zrelosti kojom tematizira verbalno zlostavljanje u obitelji žiri jednoglasno nagrađuje Jasminu Beširević za film „Sad sam ja Irena“.

Također, pohvalili su film Drenjine, autora Nikole Stojanović (Srbija, 2020., Fakultet dramskih umetnosti Beograd) uz objašnjenje

Autor filma “Drenjine” Nikola Stojanović kroz naizgled bizarni događaj hrabro portretira univerzalnu obiteljsku problematiku. Film je izradio u potpunosti samostalno, a istovremeno uspio priču napraviti jasnom, likove iskrenima i opipljivima.

O pobjedničkom filmu u kategoriji igrani film odlučivao je žiri u sastavu Sanjin Stanić, Tomislav Šoban i Matija Zanoškar. Pobjedu je odnio film riječko-grobničke autorice Sare GrgurićU šumi koji nakon Zlatnih kolica na Zagreb Film Festivalu i nagrade Nest na Međunarodnom filmskom festivalu u San Sebastianu nastavlja svoj pobjednički niz.

Riječima žirija — Na svojem putovanju u doba pandemije, film nas odvodi u naoko idiličnu izolaciju. Ipak idilična izolacija je rijetka kao što je rijetko i snimanje na 16 mm filmu. Svojom suverenom i jasnom režijom uprizoruje mučan period dvoje mladih ljudi zatočenih u rutinu. U vezi koja je uronjena u tradicionalizam ubrzo shvaćamo da jedan od protagonista želi van i to tko zna koliko dugo. Lišen naglašavanja i crno bijelih podjela, stupnjevito gradira nemogućnost komuniciranja dvoje glavnih likova koji prenose klaustrofobiju na gledatelja. Promišljene fotografije, upečatljive mizanscene, protočne montaže.., film “U šumi” ostavlja bez daha.

Posebnu pohvalu žiri je dodijelio filmu Dustin (Francuska, 2020. Square Eyes), francuske autorice Naïle Guiguet uz pojašnjenje

Gospođica Dustin vodi nas kroz jedan od najrealističnijih uprizorenja noćnog izlaska u filmovima. Od Rave partija preko aftera dobivamo uvid u probleme identiteta transrodnih osoba kroz odnose queer zajednice. Bez klišeja, bez predrasuda, bez uljepšavanja, bez mistificiranja, nepristrano, prozračno, erotično i poetično. Svakako je jedan od najdojmljivijih filmova koje smo gledali.

U kategoriji animiranog filma, najboljim je proglašen švicarski film Samuela Pattheya i Silvain Monneya Peel / Ljuske. Odluku su o pobjedniku, donio žiri u sastavu Ivana Pipal, Auden Lincoln-Vogel i Ana Klepo .

Animirani film koji se istaknuo svojom posebnošću kroz fokusiranje na prostor i ljude koji nisu često u centru pažnje. Redateljeva predanost umjetničkoj praksi pažljivog promatranja i vizualne meditacije vidljiva je kroz cijeli film i omogućuje postizanje pjesničkog sklada između dokumentarne distance i subjektivnog dojma. Jednostavan stil crteža i limitirana animacija donose suptilne detalje koji uz pomoć odličnog dizajna zvuka dobivaju taktilnu dimenziju. Žiri je ugodno iznenađen načinom na koji ta suptilnost postaje privlačna i dirljiva u odnosu na sporiji tempo filma.

U istoj kategoriji pohvaljen je film Arka (Hrvatska, 2020., Akademija likovnih umjetnosti Zagreb, Kreativni sindikat) domaćeg autora Natka Stipaničeva uz obrazloženje.

Izražena atmosferičnost filma Arka u kombinaciji sa spretnom režijom i kreativnom idejom stvara posebno kinematografsko iskustvo i ostavlja gledatelja sa osjećajem delikatnog humora usmjerenog prema prihvaćanju sporog izumiranja i nemogućnosti promjene tijeka događaja, kroz koji svakodnevni život postaje apsurdno besmislen.

Uz nagrade žirija, koji se sastojao od jednog redatelja čiji je film prethodnih godina bio dio STIFF selekcije, jednog filmskog profesionalca i jednog studenta, dodijeljena je i Nagrada publike i to izraelskom filmu Naglas, Tamare Mamon.

Dizajn nagrade 8. STIFF-a potpisuje Natalija Stefanović dok cjelokupnog vizualnog identiteta studentica Gea Rajić.


8. STIFF koji je od 4. do 7.11.2021. održan u Art-kinu, okupio je brojne međunarodne goste, autore, filmske radnike i filmoljupce. Ukupno je prikazano 38 filmova u konkurenciji te 5 izvan konkurencije. Također, održani su i razgovori s autorima, otvorena je međunarodna izložba U prijenosu u Galeriji SKC te su zaljubljenici u filmsku čaroliju imali priliku maštati i odlutati u nove svjetove.

Atmosferu festivala možete pogledati u video kronikama festivala:


Međunarodni studentski filmski festival / Student International Film Festival (STIFF) pokrenut je 2014. godine u produkciji udruge Filmaktiv i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci (SKC) s ciljem predstavljanja najboljeg od svjetske recentne filmske produkcije studentskog i debitantskog filma. Sufinanciran je sredstvima Sveučilišta u Rijeci, HAVC-a, Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, Zaklade Kultura nova i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.