I ovo će proći – izložba u Galeriji SKC

O NEPOSTOJANOSTI, PRIVIDNOSTI, PROLAZNOSTI govori studentica Nives Žarković i njena izložba „I ovo će proći!“.

mentorica: doc. mr. art Darija Žmak Kunić

Postoje mnogi oblici efemerne umjetnosti, od skulpture do performansa, ali se taj pojam najčešće koristi za opisivanje umjetničkog djela koje se događa samo jednom i ne može biti utjelovljeno u bilo kojem trajnom predmetu koji se prikazuje u muzeju ili galeriji.

Efemerna umjetnost najprije je postala istaknuta 60-ih godina prošlog stoljeća s Fluxus grupom, kada su umjetnici poput Josepha Beuysa bili zainteresirani za stvaranje umjetničkih djela koja su postojala izvan galerije i muzejske strukture i nisu imala financijsku vrijednost. Događaji, predstave i zvučne skulpture bili su dio efemerne umjetnosti, kao i letaći i jeftini, masovno proizvedeni predmeti koji su nosili subverzivne poruke u svijet.

Praktični dio diplomskog rada Nives Žarković usko je vezan na temu prolaznosti i privremenosti. Prati ga i teoretski dio koji istražuje i opisuje suvremenu efemernu umjetnost.

Kako se suočiti s prolaznošću? Kako prihvatiti i svjesno živjeti u trenutku? To su samo neka od pitanja koje autorica koristi kako bi dešifrirala ideju o prolaznosti života, objekta, vremena,... Pritom u smislu umjetničkih materijala i tehnika koristi procese koji istovremeno ostavljaju i gube trag, a njezine umjetničke prakse istražuju odnos tradicionalnih i suvremenih medija.

Tako nastaju radovi koji s vremenom bježe percepciji gledatelja (tekst na zidu), mijenjaju svoj oblik (jastuk) i u interakciji s publikom nestaju (glinena instalacija). Gledatelj je stoga pozvan da se svakom radu iznova vraća. Unutar polja umjetničkog istraživanja koji obuhvaća različite procese spoznaje i promišljanja umjetnosti, Nives se bavi društveno-socijalnim procesima unutar egzistencijalnog okruženja, prilikom čega svakome daje autoreferencijalnu i ispovijednu notu. Korištenjem osobnih predmeta (krevet, ljuljačka) i tekstova, Nives problematizira pojmove ljubavi, gubitka straha, samoće i nesigurnosti. Njezini radovi tako komuniciraju otuđenost, društveno i socijalno propadanje, ali i vapaj spram promatrača da obnovi svoju empatiju, zajedništvo i ljubav.

Pogledajte izložbu prije no što prođe. 

Galerija SKC od 18. do 25. siječnja 2019. (pon - pet, 17 - 20 sati).

Otvorenje: 18. siječnja 2019. u 20h.