01. veljače 2021.

OTVORENE PRIJAVE ZA 8. STIFF – MEĐUNARODNI STUDENTSKI FILMSKI FESTIVAL

Nakon sedam uspješnih izdanja i više od 350 prikazanih igranih, dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih filmova iz cijelog svijeta, STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na osmo izdanje koje će se održati od 4. do 7. studenog 2021. u Rijeci.

Za Natjecateljski program STIFF-a mogu se prijaviti studentski igrani, dokumentarni i animirani filmovi u trajanju do 60 minuta, nastali u periodu nakon 1. siječnja 2018. godine. Prijave su otvorene i za debitantske radove bivših studenata filma te eksperimentalne filmove.

Filmovi moraju biti na engleskom jeziku ili imati titlove na engleskom jeziku te se primaju isključivo putem Film Freeway platforme.

STIFF film festival je kao i uvijek otvoren po pitanju sadržaja, stoga prima filmove različitih tematskih preokupacija, no ove godine posebnu pažnju pridaje TIJELU. Želja organizatora je produbiti razumijevanje odnosa tjelesnosti i pokretne slike kroz promišljanje tijela autora, tijela filma, tijela gledatelja i tijela u filmu.

U kakvom odnosu stoje tijelo i pokretna slika? Kako kultura oblikuje tijelo i upisuje u njega različita značenja? Povezuje li nas naše tijelo sa svijetom ili nas od njega odvaja? Jesmo li prevazišli tabu tjelesnosti? Kada je tijelo medij spoznavanja, interakcije i intimnosti sa svijetom, a kada je prostor nelagode i sputanosti?

Žiri festivala birat će najbolji igrani, dokumentarni i animirani film, a i publika će imati priliku izabrati svog favorita. Posebna priznanja mogu biti dodijeljena izuzetnim talentima. Prijave se primaju sve do 30. svibnja 2021. godine.


Međunarodni studentski filmski festival / Student International Film Festival (STIFF) prvi je hrvatski međunarodni festival koji je posvećen isključivo studentskom filmu. Pokrenut je u produkciji Filmaktiva i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci, a ima za cilj predstavljanje najbolje od svjetske studentske filmske produkcije. Posvećen je promociji studentskih filmskih radova i osnaživanju filmske i video produkcije u Hrvatskoj i u regiji. Pružajući uvid u radove kolega filmaša, potiče razmjenu ideja i prekograničnu suradnju u području filma, videa i animacije. Ulaz na projekcije ovog neprofitnog festivala je besplatan i to s ciljem upoznavanja što šire publike s iznimno kvalitetnim studentskim filmovima iz cijeloga svijeta.

STIFF je organiziran u partnerstvu s Art-kinom, a sufinanciran je sredstvima Sveučilišta u Rijeci, HAVC-a, Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.