08. listopada 2020.

Otvorena izložba “Wom@rts – jednaka zastupljenost žena u umjetnosti i kreativnim industrijama”

U srijedu, 7. listopada 2020. godine, na vanjskim panelima, na Kampusu Sveučilišta u Rijeci, službeno je otvorena izložba ”Wom@rts – jednaka zastupljenost žena u umjetnosti i kreativnim industrijama”.

Izložba je dio četverogodišnjeg EU projekta “Wom@rts” koji okuplja čak deset partnera iz osam zemalja članica Europske unije te je jedini hrvatski partner projekta Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

Općenito cilj EU projekta  “Wom@rts”  je stvaranje transnacionalne mreže među partnerima, posvećene razvoju svijesti o ravnopravnosti spolova. Planirani su i ciljani IT treninzi vrhunskih trenera za žene umjetnice širokog spektra, u cilju samozapošljivosti žena i njihove jače vidljivosti te uspješnosti na tržištu rada, najavila je prodekanica.

Voditeljica projekta je red. prof. art. Letricija Linardić, dekanica Akademije. Su-voditeljica i umjetnička direktorica programa je prodekanica za nastavu Akademije izv. prof. art. Melinda Kostelac.

Otvaranju izložbe prisustovala je predsjednica Izvršnog odbora Kampus kreativnog tima, prof. dr. sc. Rajka Jurdana Šepić kao i izv. prof. art. Melinda Kostelac, koja je navela kako je okosnica projekta sedamdeseta godišnjica prvog izdanja djela ”Drugi spol” Simone de Beavouir. Također je pojasnila da se citati ove knjige koriste u stvaralačkoj podlozi projekta koji uključuje umjetničke rezidencije, majstorske radionice i gostovanja, stručne konferencije, izložbe, videoprojekcije, filmske projekcije, panele te književna predstavljanja ženskih autorica.

Usprkos želji da je žena jednako zastupljena u umjetnosti i kulturi niti jedan direktor znamenitih svjetskih muzeja nije žena. Žene su dosta zastupljene kao konzumenti kulture i to u većem omjeru nego muškarci, dok su po pitanju zapošljavanja u sektoru kulture manje zastupljene, upozorila je izv. prof. art. Kostelac.Projekt „Wom@rts – jednaka zastupljenost žena u umjetnosti i kreativnim industrijama“ sufinancira Sveučilište u Rijeci, strateški i programski partner u provedbi projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture u sklopu programskog pravca 27 susjedstava – Susjedstvo Kampus.