20. siječnja 2021.

Otvorena izložba posvećena riječkoj tiskanoj baštini

Na vanjskim izložbenim panelima na Kampusu Sveučilišta u Rijeci, u utorak 19. siječnja 2021. godine, otvorena je nova izložba ”Riječka pisana baština u 19. stoljeću”.

Voditeljica je projekata prof. dr. sc. Diana Stolac, a u timu su: s Filozofskog fakulteta: doc. dr. sc. Corinna Gerbaz Giuliano, doc. dr. sc. Borana Morić Mohorovičić, izv. prof. dr. sc. Kristian Novak i doc. dr. sc. Anastazija Vlastelić, iz Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU-a u Rijeci: dr. sc. Sanja Holjevac i Nina Spicijarić Paškvan, iz Sveučilišne knjižnice Rijeka: Sanja Kosić i Lea Lazzarich te doktorandice Mateja Fumić Bistre i Petra Radošević.

Otvorenju su prisustvovale te se prigodnim riječima okupljenima obratile: rektorica Sveučilišta prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, koja je i otvorila izložbu, dekanica Filozofskog fakulteta izv. prof. dr. sc. Ines Srdoč-Konestra, koja je sudjelovala i kao jedna od recenzentica, predsjednica Izvršnog odbora Kampus kreativnog tima prof. dr. sc. Rajka Jurdana Šepić, kao i voditeljica projekta prof. dr. sc. Diana Stolac.

Prof. Jurdana Šepić dala je uvodnu riječ o nastanku izložbe i o projektu koji ju je iznjedrio: ”Ova krasna izložba kraj je jednog ciklusa izložbi na ovim panelima, a ujedno i početak novog. Paneli su na hrvatskom i engleskom, a neki i na više jezika, koji su se tijekom 19. stoljeća mogli čuti u Rijeci”.

Dekanica Srdoč-Konestra istaknula je: ”Devetnaesto je stoljeće u našem gradu zapostavljeno i nedovoljno istraženo razdoblje, a doba je to multijezičnosti i multikulturalnosti Rijeke. Novine, knjige, tiskovine… otvaraju nam uvide u to kakva je kulturom bogata sredina tada Rijeka bila, ali dakako i trgovački, financijski, privredno… Nadam se da će naši studenti pogledati izložbu, jer vidim ovdje mnoge potencijalne teme za diplomske radove. U Rijeci je tada cvala industrija, trgovina, pomorstvo pa i turizam. To 19. stoljeće nikad ne smijemo prepustiti zaboravu!”, zaključila je dekanica.

Rektorica Prijić-Samaržija zahvalila je voditeljici projekta, kao i svima uključenima u projekt te naglasila: ”Važno je kod ove izložbe to što ona predstavlja i spaja dva projekta, jedan EPK, i jedna naš, sveučilišni projekt. U našoj je evaluaciji taj projekt proglašen jednim od najboljih projekta, te je prof. Stolac za to dobila i nagradu. Važno je to stalno i iznova propitkivanje riječkog identiteta, naglašavajući kako je to pitanje dinamičko. Riječka kulturna baština jedan je od ključih elemenata tog identitet. Ona definira naš grad, kao i nas koji u njemu živimo”, zaključila je rektorica te proglasila izložbu otvorenom.

Prof. Stolac za kraj se obratila okupljenima te zahvalila svima koji su sudjelovali u projektima i kreiranju izložbe: ”Projekt je prvotno bio zamišljen kao kroatistički, ali ubrzo smo uvidjeli da trebamo i druge stručnjake: talijaniste, hungariste, povjesničare, bibliotekare… U 19. stoljeću bogatstvo jezika u Rijeci bilo je toliko da je čak i običan puk mogao najčešće barem elementarno komunicirati na čak 4 jezika: hrvatskom, talijanskom, mađarskom i njemačkom.. Nadamo se da smo izložbom uspjeli izvući neke zapostavljene elemente povijesti Rijeke, a ovih 20 panela svakako je premalo da izložimo sve što bismo htjeli… Zato će po završetku projekta biti na mrežnim stranicama dostupan katalog cijelog projekta”, zaključila je prof. Stolac i pozvala svih da razgledaju izložbu, koja ostaje otvorena do 11. veljače 2021.

Objave u medijima; Portal EPK Rijeka 2020, Portal EPK Rijeka 2020, Kanal Ri, Novi List


Tekst: UNIRI