22. prosinca 2020.

Otvorena izložba na vanjskim panelima – “Sušak, umjetnost/stvaranja/ sjećanja”

U ponedjeljak, 21. prosinca 2020. na vanjskim izložbenim panelima na Kampusu Sveučilišta u Rijeci održano je otvaranje izložbe u okviru projeta “Sušak, umjetnost sjećanja”.

Otvaranju su prisustvovali prof. dr.sc. Rajka Jurdana Šepić, predsjednica Izvršnog odbora Kampus kretivnog tima, voditeljice projekta doc. dr. sc. Sarah Czerny, s Odsjeka za kulturalne studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci i Daniela Samaržija iz Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci te te nekolicina članicai članova kluba Sušačana.

Projekt su osmislile doc. dr. sc. Sarah Czerny, s Odsjeka za kulturalne studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, Daniela Samaržija iz Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci i Jasenka Alić- Tadić iz Gradske knjižnice Rijeka, Ogranak Trsat. S ciljem otvaranja dijaloga o Sušaku, „nepostojećem gradu“.

Kroz sam projekt se pokušalo uvijeti kako pejzaž utječe na svakodnevicu. Odnosno pokušalo se promišljati koncept prostora, sam doživljaj Sušaka na temelju nekoliko fragmenata kao što su slojevi iz neposrednog okruženja, elementi svakodnevnice, dijelovi povijesti, kulture i društva koji grade i oblikuju proces razmišljanja i percepcije.

Projekt ne bi bio moguć bez studentica i studenata s kolegija Kulturalne geografije, članica i članova Kluba Sušačana, APURI, GKRI Ogranak Trsat, Hrvatska čitaonica Trsat te učenici i nastavnici Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci.

Stari Sušačani svojim su sjećanjima omogućili studentima bolje razumijevanje prostora u kojemu se nalaze te su zajedno s njima započeli baštinsko, sentimentalno, sociološko i umjetničko promišljanje „nepostojećega grada”. Uz pomoć fotografije te audio i videozapisa kao najčešćim oblicima izraza i istraživanja urbane strukture, projektom se planira započeti mapiranje Sušaka, počevši od prostora na kojemu su se smjestili Rektorat i sveučilišni Kampus.

Posebna zahvala ide Tamari Morić, Dušku Kežmanu, Ivanu Ružiću, Milici Lulić, Mencelu Puhovcu, Andreju Baueru, bez njih bi projetk jako teško bio izvediv!

Izložbu je moguće pogledati do 18. siječnja 2021. godine.

Projekt „Sušak- umjetnost stvaranja sjećanja“ financira Sveučilište u Rijeci, strateški i programski partner u provedbi projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture u sklopu programskog pravca 27 susjedstava – Susjedstvo Kampus.