25. studenoga 2022.

Otvoren 9. STIFF

Deveto izdanje Međunarodnog studentskog filmskog festivala (STIFF) koje će trajati do 27. studenog 2022. otvoreno je jučer u riječkom Art-kinu.

Otvorenju STIFF-a ove godine prisustvovao je Chris Marchich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra pohvalivši odličan koncept festivala koji stvara buduće generacije publike i koji doprinosi tome da je cijela županija i zbog festivala i općenito jaka u području kulture.

Prorektorica za studije, studente i osiguranje kvalitete, prof. dr. sc. Marta Žuvić u ime rektorice Sveučilišta u Rijeci zahvalila je svima na organizaciji i sudjelovanju te ocijenila STIFF nečim posebnim u okviru Sveučilišta kao i tendenciju njegova Studentskog kulturnog centra da studentice i studenti, kao dio festivala, budu u samom fokusu.

Umjetnička direktorica i osnivačica festivala Maša Drndić osvrnula se na ovogodišnju festivalsku temu. Naime, zbog prijašnjih teških godina odlučeno je da pristup i pogled na svijet bude drugačiji, razigrani, opušteniji, kao i sama tema festivala – igra.

Ove godine STIFF-ovska riječka publika imat će priliku besplatno pogledati 40 filmova iz 16 zemalja svijeta, podijeljenih u 11 blokova – „Poluvrijeme“, Pantomima“, „Dodavanje“, „En plain“, „Dama“, Zaleđe“, „All in“, „Kontrolna točka“, „Skrivači“ i „Špekule“. O nagrađenim filmovima u svakoj od tri kategorije – igrani, dokumentarni, animirani – odlučivat će tročlani žiri, a četvrtu će nagradu dodijeliti publika onom filmu koji osvoji najviše glasova.


Uz glavni, filmski program, festival ima bogati popratni program, multidisciplinarnu međunarodnu izložbu all GAME no PLAY u Galeriji SKC. Genijalnu interaktivnu izložbu umjetnica iz Španjolske, SAD-a, Italije, Kine, Nizozemske i Hrvatske može se posjetiti do nedjelje u 18h (Galerija SKC, Kružna 6).

Radionički dio programa Igraonica/Arcade ima za cilj sudionike zaraziti čudesnim vještinama iz područja izvedbenih, vizualnih umjetnosti i književnosti: plesnom improvizacijom, snimanjem i digitalnom obradom te tehnikom blackout poezije. Diskurzivni program Doigravanje/Extended play ušuškao se u zabavnom i neformalnom okruženju OKC Palacha i to u formi kasno-večernjih razgovora s filmašima i autorima izložbenog programa. Nakon uzbudljivih filmskih i umjetničkih sadržaja svakog dana u Palachu je i festivalski Igranka/Party.

Deveto izdanje festivala podržavaju Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Stroom den Haag te Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Ulaz na sve programe je slobodan. Više informacija o festivalu, kao i programu, može se naći na mrežnim stranicama festivala, odnosno na na Facebook ili Instagram stranici festivala.

UNIRI objava


Međunarodni studentski filmski festival/ Student International Student Film Festival (STIFF) organizira se već devetu godini zaredom, a pokrenut je 2014. godine u produkciji udruge Filmaktiv i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci (SKC) s ciljem predstavljanja najboljeg od svjetske recentne filmske produkcije studentskog i debitantskog filma.