05. studenoga 2021.

Otvoren 8. STIFF

U četvrtak 4. studenog 2021. s početkom u 19 sati, u riječkom Art-kinu, službeno je otvoreno i 8. izdanje izdanje Međunarodnog studentskog filmskog festivala STIFF!

Ovogodišnje izdanje offline izdanje otvorila je Sendi Bakotić, voditeljica i selektorica STIFF-a nakon čega je prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci istaknula kako je STIFF jedinstvena pojava i jedinstven fenomen kojeg od samih početaka aktivno grade studenti i profesionalci, a njegov značaj pokazuje i velik broj prijava studenata i debitanata iz cijeloga svijeta. Nakon rektorice mr. sc. Sonja Šišić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu pohvalila je utjecaj STIFF-a na poticanje mladih na kreativnost i stvaranje te dodala kako Županija daje punu potporu. Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grad Rijeke, istaknuo je kako STIFF nije neki slučajni festival te je uz bok drugim audiovizualnim institucijama i programima kontinuirano razvija audiovizualnu pismenost i nastavlja sudjelovati u razvijanju riječkog filmskog ekosustava. Slobodanka Mišković, ravnateljica Art-kina, istaknula je koliko je Art-kino ponosno što ima priliku ugostiti jedan ovako jedinstveni festival. Nadodala je kako je filmsko obrazovanje mladih nužno podržati te kako STIFF i služi kao inspiracija mladima da u filmu pronađu i svoju buduću poslovnu i kreativnu nišu. Zaključno, Petra Čargonja, izvršna direktorica STIFF-a otvorila je festival i najavila programe koji slijede u produženom filmofilskom vikendu.

Programski blok Munje nije mogao drugačije pokrenuti festival nego — munjevito!

Riječima umjetničke direktorice, Maše Drndić i programskih selektorica Sendi Bakotić i Marte Ban:

Poput prirodnih nepogoda, iznenadne nesreće, društveni i birokracijski sistemi zatvaraju nam puteve. Naša volja ipak zna u munjama vidjeti tračke svjetla, a naši glasni jauci, pjesma i smijeh ponekad mogu zasjeniti gromove. 

Publika je tako imala priliku pogledati jezično-vizualnu igru eksperimentalnog filma autorice Bele Bračko MileševićSve kaj ti nikad ne budem rekla i promatrati kako kolažiranjem starih fotografija, umjetnih sjećanja i preispitivanja osjećaja nastalih manjkom međugeneracijske komunikacije autorica dolazi do rekonstrukcije pater familiasa. Opservacijski dokumentarac Maje NovakovićA sad se spušta veče uzdigao nas je visoko u obronke planina istočne Bosne, a potom uronio u haiku svakodnevice. Ovaj poetski dokumentarac prati tihe dane dviju bakica i njihovog predanog suživota s prirodom. Cockpera, animirani film Kate Gugić inspiriran Ezopovom basnom, duhovitom animacijom nas je odveo u operno mužjačko nadmetanje u kojem će se proslaviti lukaviji, dok smo u dokumentarnom filmu Naglas Tamare Mamon pratili odrastanje trojice dječaka na razmeđi arapske i židovske kulture, koji u školskom zboru i zajedništvu pronalaze neke nove puteve.


Danas, u petak nas očekuje bogati programski dan — dva natjecateljska programska bloka Amnezija u 18:00 i Glitch u 20:00, a večer zatvara otvaranje međunarodne izložbe U prijenosu, kustosice Elene Apostolovski u Galeriji SKC (Palach, Kružna ulica 8) u 21:30.


Subotu otvaraju dva programa koji počinju u 14:00 — diskurzivni program Šavovi koji će u foajeu Art-kina ugostiti domaće animatore — Katu Gugić (animirani film Cockpera), Sunčanu Brkulj (animirani film Kula) i Natka Stipaničeva (animirani film Arka) s kojima razgovaramo o začaranom krugu ljudske taštine.

Po prvi puta na STIFF-u predstavljamo program pogodan za djecu pod nazivom Trka. Potom slijede programski blokovi Male šanse u 16:00, Zagrijavanje u 18:00 i Stroboskop u 20:00. Dan zatvaramo kako smo i počeli — razgovorima o filmu kroz Šavove. U 21:30 u foajeu Art-kina s Anjom Koprivšek, (dokumentarni film Volim), Bojanom Radanovićem (igrani film Slova) i riječanka Sarom Grgurić, (igrani film U šumi) razgovaramo o iskustvu zatvorenosti unutar četiri zida, preispitivanja samih sebe, ali i drugih te pritisku koji je stvoren zbog nedostatka vanjskoga svijeta.


Nedjelju, posljednji dan 8. STIFF-a, u 15:00 otvaraju posljednji Šavovi, diskurzivni program posvećen dokumentarnom filmu i odnosu redatelja sa svojim protagonistima o čemu u foajeu Art-kina govore dokumentaristi Jasmina Beširević i njena protagonistica Irena (dokumentarni film Sad sam ja Irena) te Nikola Stojanović (dokumentarni film Drenjine). Potom slijede posljednja 3 programska bloka, Premještanja u 17:00, Otisci u 18:30 i Petlje u 20:00 kada ćemo i saznati pobjednike ovogodišnjeg izdanja STIFF-a.

Zatvaranje festivala i slavlje još jednog izdanja slijedi u 21:30 u Book Caffeu Dnevni boravak.

Pročitajte o ovogodišnjem STIFFU na portalu mojarijeka


Program STIFF-a se održava u Art-kinu i Galeriji SKC te je besplatan za sve sudionike i sudionice. Također održavat će se prema važećim epidemiološkim mjerama koje propisuju obavezno nošenje zaštitne maske u svim zatvorenim prostorima Art-kina (i tijekom trajanja projekcije), održavanje fizičke distance među posjetiteljima (uz nužno poštivanje dodijeljenog broja sjedala u dvorani Art-kina) i dezinfekciju ruku.


Međunarodni studentski filmski festival / Student International Film Festival (STIFF) pokrenut je 2014. godine u produkciji udruge Filmaktiv i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci (SKC) s ciljem predstavljanja najboljeg od svjetske recentne filmske produkcije studentskog i debitantskog filma. Sufinanciran je sredstvima Sveučilišta u Rijeci, HAVC-a, Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, Zaklade Kultura nova i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

TEKST: STIFF