27. studenoga 2020.

Otvoren 7. Međunarodni studentski filmski festival STIFF

Međunarodni studentski filmski festival/Student international film festival (STIFF) u svom sedmom izdanju otvorio je jučer (26.11.) u 18 sati vrata publici u Art-kinu u Rijeci.

Prvi dan festivala obilježen filmskim pričama o putovanju.

Riječka publika nije se pokolebala izvanrednim stanjem pa su sva mjesta kino dvorane, koliko je dozvoljeno uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera, bila popunjena. Na govoru otvorenja, Studentski kulturni centar u ime Sveučilišta u Rijeci zahvalio se Art-kinu koje je domaćin festivala već sedmu godinu te čak 30 volontera i volonterki koji ove godine sudjeluju u svim aspektima festivalske produkcije. Posebna zahvala upućena je i publici, zbog koje, kako je naglašeno, festival i postoji te crpi snagu za daljnji rad. Upućen je pljesak svima koji ove godine prate festival online iz svojih domova.

Publici se potom obratio Bernard Koludrović u ime Europske prijestolnice kulture – Rijeka 2020. kako bi najavio Zvučne okupacije, ovogodišnji popratni program STIFF-a koji je ujedno dio službenog kulturnog i umjetničkog programa EPK 2020. te pozvao na pozornicu kustosicu programa i voditeljicu Galerije SKC Elenu Apostolovski. Apostolovski se zahvalila Katarini Erak, Emi Puceković i Viti Matić, studenticama koje su sudjelovale u postavu izložbe Zvučnih okupacija i omogućile da se popratni program festivala uspješno realizira unatoč svim izazovima.

Filmski program otvoren je programskim blokom Adio u kojem su se našli igrani film, ujedno i finalist studentskih Oscara Pečat (Lovro Mrđen), Želim se vratiti vratiti vratiti Else Rosengren koji je ove godine osvojio 3. mjesto za najbolji kratki film na Cannesu te fantastična animacija iz Estonije Zorg II (Auden Lincoln Vogel).

U 20 sati uslijedio je programski blok Skitnice u koji nas je uvela zanimljiva dokumentarna animacija Fata Morgana (Daniella Bokor, Leanna Berkovitch) o nomadskom načinu života nakon koje smo gledali film Za tebe (Ronja Hemm), još jedan dokumentarac o putovanju koji progovara o generacijskim promjenama u Nepalu, te igrani film Šerbet mladog nagrađivanog autora Nikole Stojanovića o ljubavničkom noćnom lutanju periferijom grada.

Nakon filmskih projekcija, put od Art-kina do otvorenja izložbe Zvučne okupacije u Galeriji SKC u Palachu vodio je moćni performans Hodogram riječke plesne grupe Flame pod vodstvom Martine Hrlić Rogić, istražujući utjecaje koje promjena smjera i načina hoda vrše na pojedincu i okolini. Performans je obilježio otvaranje bogatog popratnog programa ovogodišnjeg STIFF-a posvećenog zvuku koji će nas u iduća tri dana pozivati na propitivanje vlastitog odnosa s okolinom kroz zvučne okupacije galerijskog, virtualnoj, radijskog i javnog prostora grada.

Otvorenje Zvučnih okupacija dočekalo nas je na dvije lokacije: U Galeriji SKC u Palachu postavljena je međunarodna multimedijalna izložba s preko 30 audio-vizualnih umjetnika iz cijelog svijeta koji novim tehnologijama i zvučnim eksperimentima propituju nove mogućnosti povezivanja i komunikacije u doba obilježeno sve manjom mogućnošću fizičke bliskosti. U Soundbox-u, privremenoj galeriji na adresi Korzo 26C, mogli smo vidjeti ogranak izložbe fokusiran na intimne dijaloge i monologe s prozorom u vanjski svijet.

Obje izložbene lokacije bit će otvorene za razgledanje do kraja festivala (29.11.) od 13 do 18 sati.

STIFF

Filmski program nastavlja se u petak u 18:30 sati s programskim blokom Rubovi, a u 20 sati s programskim blokom Brije. Vikend nam donosi više slobodnog vremena, pa nas tako u subotu očekuju čak četiri programska bloka s početkom u 15 sati. Također, pridružit će nam se gosti Filip Lončarić (Effortless) i Bela Bračko-Milešević (Još uvijek ne znam), ovogodišnji sudionici filmske konkurencije iz regije te predstaviti svoje filmove publici. Posljednji dan festivala, u nedjelju, očekuju nas tri programska bloka s početkom u 16 sati, proglašenje pobjednika i druženje.

Zvučne okupacije

U petak (27.11.) točno u podne, pa sve do nedjelje, popratni festivalski program Zvučne okupacije nastavit će se na radiovalovima Radio Rože kroz emisiju Chatterbox koja će nam ponuditi online audio katalog otvorenih izložbi, te razgovore s brojnim umjetnicima/cama.

U subotu nas očekuje možda i najuzbudljiviji dio popratnog programa pod nazivom Soundtrack svakodnevice: u 9 sati otvara se zvučna instalacija u pothodniku kod riječke tržnice, kao i dodatno zvučno iznenađenje kroz megafon u Kazališnom parku. Ove zvučne poslastice bit će dostupne posjetiteljima, kao i slučajnim prolaznicima subotu i nedjelju od 9 do 14 sati. U slučaju kiše, instalacija se iz Kazališnog parka premješta ispred ulaza HNK.


Svim zainteresiranima za praćenje festivala uživo preporučuje se rezervacija ulaznica putem e-mail adrese Art-kina: ulaznice@art-kino.org.

Online publika može pratiti festival na poveznici te se uključiti u glasanje za najbolji film po izboru publike.

Ulaz na sve programe je besplatan!

Aktualne informacije o programu pratite na društvenim mrežama Festivala: FB i IG.


Međunarodni studentski filmski festival / Student International Film Festival (STIFF) pokrenut je 2014. godine u produkciji udruge Filmaktiv i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci (SKC) s ciljem predstavljanja najboljeg od svjetske recentne filmske produkcije studentskog i debitantskog filma.

Festival je organiziran  u partnerstvu s Art-kinom i Radio Rožom, a sufinanciran je sredstvima Sveučilišta u Rijeci, HAVC-a, Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR), EPK Rijeka 2020 i Primorsko-goranske županije.