30. siječnja 2020.

Otvaranje izložbi: Šetnja sjećanja – CIM APURI & Predstavljanje rada i publikacije grupe JA:TO

Otvaranje izložbi na vanjskim izložbenim panelima na sveučilišnom Kampusu

U ponedjeljak, 03. veljače 2020. godine, s početkom u 13 sati, na Kampusu (šetnica prema zgradi STEP RI) održat će se otvaranje dviju izložbi „Šetnja sjećanja“, Centra za inovativne medije CIM APURI, te „Predstavljanje rada i publikacije grupe JA:TO“.

Ove izložbe na vanjskim panelima, proizašli su u okviru aktivnosti Kampus kreativnog tima.


Šetnja sjećanja“ dio je aktivnosti Centra za inovativne medije Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, na čelu s Ingeborg Fülepp te doktorandicom Dijanom Protić. Posljednje dvije godine u istraživačkom fokusu Centra je produkcija i primjena virtualne i proširene stvarnosti. Na tom tragu nastaje ova izložba. Na plakatima su prikazane fotografije iz radnog filmskog materijala snimanih s kamerom za snimanje 360°. Pomoću mobitela usmjerenog na QR kod, putem aplikacije, mogu se vidjeti izvadci filmskih sekvenca.

Šetnja sjećanja“ prvenstveno je zamišljena kao virtualna stvarnost u kojoj posjetitelji mogu, pomoću VR naočala, samostalno prolaziti prostorima od Trsatske Gradine, preko kampusa Sveučilišta do Astronomskog centra, S. Križ.

Nakon izložbe plakata, ostvariti će se projekt koji će biti prikazan u okviru programskog pravca 27 susjedstava, Festivala susjedstva Kampus od 3. – 5. ožujka 2020. 

Suradnici na projektu su: snimateljica 360° videa Tena Bošnjaković, glumica Denis Kirinčić, montaža i programiranje virtualne, proširene stvarnosti i obrada fotografija Marko Mrvoš, dizajn vizualnih komunikacija Korina Hunjak, tisak plakata Ivan Vranjić, savjetnici za VR programiranje Vedrana Mikulić Crnković, Bojan Crnković i Sašo Sedlaček. Produkciju ostvaruje Centar za inovativne medije, Akademija primijenjenih umjetnosti, Sveučilišta u Rijeci u koprodukciji s Odjelom za matematiku, Sveučilište u Rijeci.


Izložba „Predstavljanje rada i publikacije grupe JA: TO“ okuplja skupinu mladih umjetnika velikog interesa za multimedijalnu umjetnost, pod mentorstvom Petre Mrše uz studenticu Kristinu Čehulić s Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

Kroz četiri godine djelovanja, uspješno su ostvarili niz projekta koji su rezultirali međunarodnim suradnjama, radionicama, izložbama i gostovanjima.

Na izložbi ćete moći vidjeti presjek radova i projekta koji su uspješno izvedeni proteklih godina.  Neki od njih su i projekti Ekologija osobno (2015.) i U dijalogu s definicijom (2016.), koji su rezultirali grupnim radovima izloženima u Rijeci i Novom Sadu. Projekt Emocije, umjetnost i tehnologija iz 2017. godine obilježen je kroz tri segmenta. Dvije godine zaredom na otoku Silbi održavane su petodnevne radionice pod vodstvom međunarodnih multimedijalnih umjetnika Eliane Otta i Gabriela Henschea. Iz tih radionica su proizašle javne izložbe “The Island is Our Gallery” (2017), te „Zimmer is our gallery“ (2018). Surađivali su i s Ivonom Miloš i Praputnjakom – kulturnim krajolikom, te održali izložbu „Inside Out“. O svim projektima i izložbama grupe JA:TO moći ćete saznati na otvaranju izložbe.

Projekte (su)financira Sveučilište u Rijeci, strateški i programski partner u provedbi projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture u sklopu programskog pravca 27 susjedstava – Susjedstvo Kampus.