03. ožujka 2020.

OTVOREN FESTIVAL SUSJEDSTVA KAMPUS

U ponedjeljak 02. ožujka 2020. godine službeno je otvoren Festival Susjedstva Kampus – “Kampus za sve”

Od ukupno 27 susjedstava, prvo susjedstvo – Čavle, je svoj festival održalo početkom veljače, pod nazivom “Zvončarska simfonija”. Već prošlog je vikenda održan festival susjedstva Matulji “Zvona su spona”, a od 2. do 5. ožujka u susjedstvu Kampus održavat će se festival susjedstva Kampus – Kampus za sve.

Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija na svečanom otvaranju Festivala Susjedstva Kampus poručila je: ”Nakon ovog projekta naš grad više neće biti isti. Rijeka EPK 2020 sigurno će biti momentum za daljnji razvoj i napredak Rijeke i po završetku projekta. Sveučilište u Rijeci od samog je starta projekta strateški partner Gradu Rijeci. Tisuće znanstvenika i studenata posjetit će Rijeku tijekom 2020., a nakon što ona završi i Sveučilište će biti drukčije. Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Sveučilište u Rijeci međusobno se vole i podržavaju i svima je titula našeg grada kao Europske prijestolnice kulture 2020. vrlo važna. Danas slavimo Kampus, kao jedno od 27 susjedstava, treće u redu, koje se otvara građanstvu, nakon Čavli i Matulja. Zahvaljujem profesorici Rajki Jurdani Šepić, prorektoru Alenu Ružiću i cijelom Kampus kreativnom timu”.

Video-linkom obratio se dr. sc. Stefano Fantoni, predsjednik Međunarodne zaklade u Trstu za napredak i slobodu znanosti i poželio puno sreće s projektom, uz poruke o budućoj suradnji.

Irena Kregar Šegota obratila se u ime agencije Rijeka 2020 i pozdravila u ime direktorice Emine Višnić: ”Sveučilište će bitnu ulogu, osim u ovome projektu, odigrati i u njegovoj ostavštini. Ljudi, mreže znanja i umrežavanja te njihove nove vještine možda su i važniji od samih građevina, objekata…

Gradonačelnik Rijeke mr. sc. Vojko Obersnel istaknuo je: ”Otvoreno, inkluzivno i drukčije Sveučilište može postojati i djelovati jedino u istom takvom gradu. Radit ćemo i dalje zajedno na razvoju grada i Sveučilišta”.

Marina Medarić, zamjenica župana, pozdravila je okupljene u ime primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine i ispred Primorsko-goranske županije uz poruku da svaki kutak naše županije ima bogatu tradiciju i kako će i ovaj Festival, usmjeren na premrežavanje (jer susjedstva nisu samo u gradu Rijeci) doprinijeti projektu EPK svojom raznovrsnošću.

Eni Šebalj, zamjenica načelnika Općine Matulji (susjedstva koje je otvoreno prije susjedstva Kampus) predala je vremensku kapsulu – u obliku lopte, prof. dr. sc. Rajki Jurdani Šepić, predsjednici Izvršnog odbora Kampus kreativnog tima. Sadržaj kapsule za sada je tajan, a svako će susjedstvo dodati nešto od predmeta za koje smatra da ga najbolje predstavljaju.

Započeli smo tzv. pripremnim aktivnostima još u ožujku prošle godine. Želimo sloganom ”Kampus za sve” poslati poruku građanima da su dobrodošli na Kampus i otvoriti se građanima. Sveučilište je vrelo znanosti i umjetnosti, kreativnosti i napretka”, zaključila je prof. Jurdana Šešić i pozvala okupljene na daljnje aktivnosti otvorenja.

Uslijedilo je predstavljanje izložbe na vanjskim panelima ”Imaginary – Čarobna matematika” pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Vedrane Mikulić Crnković. A zatim i fotografiranje ispred hortikulturne instalacije umjetnika Darka Fritza I’m not a robot.

Tekst; UNIRI