05. svibnja 2020.

Okupirajmo tišinu zvukom: Minuta buke za kulturu

Pozivamo građane i građanke da pojačaju radio, pjevaju, sviraju, viču, trube i buče točno u pet do podne u subotu, 9.5.2020.

Dok za STIFF prikupljamo umjetničke radove za izložbu „Zvučne okupacije”, pozivamo građanke i građane Rijeke da okupiraju tišinu zvukom i minutom buke poruče: kultura nam je važna! I da, bez obzira na krizu, Rijeka je još uvijek naša Europska prijestolnica kulture!

U subotu, 9. svibnja, upravo na Dan Europe, u pet do podne, zastanite gdje god se zatekli, i odvrnite radio prijemnike na frekvenciju lokalnih radijskih postaja. Pojačajte ih, otvorite prozore, izađite na balkone, potrubite automobilima, zapjevajte, zasvirajte, udarajte u lonce! Iz riječke luke oglasit će se sirena Kraljice mora koja će najaviti okupaciju tišine zvukom, a na isto su pozvani vlasnici brodova i brodica!

Pjesma kojom zajedno bučimo na Dan Europe za kulturu bit će ona koja je obilježila velebno otvorenje EPK godine – Bella Ciao. Radijske postaje na čijim će se frekvencijama čuti minuta buke za kulturu su HRT – Radio Rijeka (95.1, 102.7, 104.7 MHz), Radio Korzo (98.4 MHz ), internet Radio Roža, Laganini F.M. Rijeka (87.60, 91.00 MHz ), Radio Kastav (90.30 MHz), …

Okupirajmo tišinu bukom i glasno poručimo: kultura nam je važna! Važni su nam i kulturni radnici i radnice, umjetnici i umjetnice, kolektivi, udruge, ustanove, svi oni koji se kulturom bave ili su se njome bavili za Rijeku 2020. Recimo kulturnim radnicima i radnicama  –  važni ste nam i podržavamo vas!

U ovim kriznim vremenima, bez dobrih filmova, knjiga ili glazbe, bez kulture i umjetnosti, izolacija bi nam svima bila teža, a dragi ljudi još dalji. Umjetnost spašava i u krizi, i zato nam je važno da Rijeka ustraje kao Europska prijestolnica kulture! Zvuk premošćuje prostore od kojih se ovih dana suzdržavamo. Okuplja i osnažuje. U pjesmi se možemo okupiti i bez fizičkog kontakta. Pokažimo da smo tu!

Poveznica na FB event.