24. svibnja 2019.

Obilježavanje Europskog dana susjeda: Pozdrav iz …

Pozdrav iz …
U petak 24. svibnja 2019. susjedstvo Kampus, kao dio programskog pravca 27 susjedstava projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture obilježava Europski dan susjeda.

Kao i prijašnjih godina, tako i ove, susjedsto Kampus obilježava Europski dan susjeda. Većina riječkih susjedstva, koji su uključeni u programski pravac 27 susjedstava Rijeka 2020, proslavit će i obilježiti ovaj dan slanjem posebno izrađenih razglednica s pozdravima i porukama na adrese europskih institucija i partnera diljem Europe. Projekt pod nazivom „Pozdrav iz…“ održava se već drugu godinu za redom.

Prije 19 godina, s ciljem smanjenja izoliranosti i usamljenosti, pokrenuta je upravo ova ideja obilježavanja dana susjeda. Kako bi barem na jedan dan smanjili posljedice brzog življenja i usmjerili se na solidarnost i susretljivost susjeda, šaljemo razglednice europskim susjedstvima, sestrinskim gradovima i općinama.

Odabrana razglednica: Pozdrav iz… (Autorica: Elena Apostolovski)

Ovogodišnju fotografiju, prema kojoj je izrađena razglednica, izradila je i poslala studentica Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci – Elena Apostolovski.

Tako svake godine, na kraju svibnja, sve više i više susjedstava se priključuje ovoj prilici kako bi podsjetili ljude na solidarnost i prijateljstvo kao temelj susjedskih odnosa.

Europski dan susjeda obilježava se u 1450 gradova i mjesta u više od 50 zemalja s više od 30 milijuna sudionika. 
Dan se može obilježiti na bilo koji način koji koristi komunikacijske alate. Naš komunikacijski alat je slanje razglednica koje predstavljaju naše susjedstvo – Kampus – na imena osoba i/ili institucija diljem Europe.
Stoga su studentice i studenti, djelatnici i djelatnice Sveučilišta, poslali razglednice diljem Europe. Njima su se pridružili i sudionici i sudionice radionice “Predstavljanje aktivizma kroz neformalno učenje“, koju je vodila  Aikaterini Manousaki (Cathy) iz Grčke.