11. svibnja 2021.

STIFF 2021 – izložba studentskih vizualnih rješenja na UNIRI panelima

Tema ovogodišnjeg festivala je TIJELO.
Od utorka 11. svibnja 2021. godine na vanjskim UNIRI panelima možete pogledati izložbu prijedloga vizualnih rješenja za ovogodišnji STIFF na temu “TIJELO”.
Studentice i studenti Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, kao i svih proteklih godina, marljivo su radili na svojim vizualnim rješenjima. Najbolje vizualno rješenje bit će nagrađeno i postat će službeni vizualni dizajn ovogodišnjeg osmog STIFF-a, koji će se održati od 4. do 7. studenog 2021. u Art-kinu Croatia.

Fokus festivala u 2021. godini je TIJELO.

Tema festivala svake godine oblikuje selektorski diskurs, definira popratni program, a time i sam vizual festivala. Ove godine  STIFF daje fokus tijelu nastojeći produbiti razumijevanje odnosa tjelesnosti i pokretne slike kroz promišljanje tijela autora, tijela filma, tijela gledatelja i tijela u filmu. Ove smo godine APURI studentice i studente diplomskog sveučilišnog studija Vizualnih komunikacija i grafičkog dizajna potaknuli da tijelo promišljaju kroz sve njegove raznolike definicije te kao proces čije značenje i kapaciteti variraju ovisno o kontekstu u kojem se nalazi. Pozvali smo ih da svojim rješenjima promisle kako kultura oblikuje tijelo i upisuje u njega različita značenja, povezuje li nas tijelo sa svijetom ili nas od njega odvaja, te kada je tijelo medij spoznavanja, interakcije i intimnosti sa tijelom, a kada je prostor nelagode i sputanosti.

Izložbu možete pogledati do 2. lipnja 2021. godine na Kampusu.

Uz sjajan filmski sadržaj, cilj je STIFF-a edukacija studentica i studenata uz praksu na terenu. STIFF-ov festivalski tim mjesecima prije same izvedbe festivala vodi studentice i studente kroz specifične segmente organizacije i oblikovanja festivala poput PR-a, titlovanja filmova, prijevoda i koordiniranja popratnih programa. Studentice i studenti na taj način razvijaju svoje potencijale, uče nove vještine i postaju dio festivala.

Uz to što su studenti dio tima od volontera do žirija, već tradicionalno studentice i studenti Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci pod mentorstvom izv. prof. art. Aljoše Brajdića kreiraju i oblikuju dizajn STIFF-a. Rad na vizualnim rješenjima primjer je dobre prakse kojom su studentice i studenti direktno uključeni u proces rada. Odabrani se dizajn aplicira na plakate, programske knjižice, platnene torbe, bedževe, mrežne stranice i sve ostale promotivne materijale festivala.

Za uvid u proces postavljanja izložbe, slobodno provirite ovdje.

Međunarodni studentski filmski festival (STIFF) prvi je hrvatski međunarodni festival posvećen isključivo studentskom i debitantskom filmu. Pokrenut 2014. godine u produkciji Filmaktiva i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci (SKC) već sedam godina odvija se u Art-kinu Croatia.